Je Václav Klaus mladší jenom nastrčená veš?

Václav Klaus mladší se v názorech stále více rozchází se svou stranou. Objevují se spekulace o jeho vyloučení. Spíš je potřeba si dát jinou otázku: proč dobrovolně v ODS sám ještě zůstává?

VK ml. jenom stupňuje svou rétoriku.

Začalo to hned po parlamentních volbách v roce 2017. Poslanec ODS Václav Klaus mladší jako jediný ze své strany spolu s koalicí ANO, SPD a KSČM hlasoval pro Radka Kotena (SPD) jako šéfa bezpečnostního výboru sněmovny.

K tomu ještě na svém Facebooku dodal: „SPD je normální demokratická strana.“ Tak o tom mám přinejmenším já velké pochyby. Ale podstatné je, že i velká řada členů ODS. Přímo bych se nebál tvrdit, že většina.

Do komunálních voleb na podzim roku 2018 prý pražská ODS nenasadila ty straníky, kteří souhlasili s jeho názory. Jenže to byla vysloveně lež, protože ti dva, které zmiňoval, na kandidátce byli.

K Evropské Unii: „Nevidím jiné východisko, než vypadnout z Evropské unie. I za předpokladu, že o třetinu zchudneme.“ Opět nehodnotím, zda má pravdu či ne. Ale faktem je, že ODS jde do evropských voleb s programem reformy EU, nikoliv vystoupení. Vystoupení žádá právě jen a jen SPD. Dokonce ani komunisté už ne.

VK ml. ve volbách do Senátu podpořil Ladislava Jakla, kandidujícího za SPD, proti kandidátovi ODS Vladimíru Kratinovi. "Mám rád názory pana Jakla i jeho osobně," pravil tehdy. Názor pana Jakla? Pryč z té hnusné EU!

A vyvrcholilo to tento týden v našem Parlamentu když se projednávalo nařízení EU o GDPR: "Zase projednáváme něco, co občané České republiky nechtějí. To je nařízení Evropské unie, to sem přilítlo a my tady jenom zoufale hledáme, jak to trošilinku zmírnit a trošku se o to hádáme,“ začal své vystoupení Klaus. „Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou.

Nacisté nám za protektorátu něco nařizovali a my to museli plnit, i když jsme nesouhlasili. A VK ml. tak doslova přirovnal EU k nacistickému Německu.

To už bylo na ODS dost a vyzvala ho k opuštění Poslaneckého klubu. Jenže na to dle mě přesně VK ml. čekal.

Jeho dlouhodobé postoje, výroky i hlasování jasně svědčí, že nejbližší je mu politika SPD, s kterou dokonce i hlasuje v Parlamentu. Logicky by tedy měl, a slušný člověk by to i udělal, do klubu SPD přestoupit.

Ne tak VK ml. Jenom stupňuje rétoriku, provokuje a těší se až pohár přeteče a bude třeba z poslaneckého klubu strany, nebo dokonce z ODS vyloučen. Nezkouší, kam až může zajít. On prostě pořád přitvrzuje a CHCE být vyhozen.

Pak spustí samozřejmě kanonádu o nedemokratičnosti, nepohodlnosti jiných názorů, totalitních praktikách a samé podobné bla bla bla. První mu bude přizvukovat SPD a postupně se přidají další strany. Mediální povyk se spustí určitě i z Hradu.

Mnoho politiků poškodilo své strany, když je načapali na švestkách. Většinou v podobě sedmičky vína, nebo nějakých jednání o podpoře toho a toho. Ale vždy svou stranu poškodili tak nějak nechtěně.

VK ml. je první politik na naší scéně, který cíleně, zevnitř, úmyslně a veřejně rozkládá vlastní stranu. Mnozí jeho sympatizanti mu budou držet palce. Já to považuji za podlé a odporné.

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 14.3.2019 16:47 | karma článku: 34,61 | přečteno: 1633x