Je kopie kalendária na pražském Orloji opravdu to podstatné k řešení?

A nemíním tu psát o nějakých společenských problémech. Tohle se týká Staroměstské radnice jako celku. Dle mého názoru neuvěřitelný restaurátorský paskvil.

Malíř Stanislav Jirčík vyrobil kopii původního Mánesova kalendária a trochu se na ní autorsky vyřádil. Tady dávám několik obrázků z idnes.cz, kde jsou porovnávány původní (vlevo) a nové (vpravo) obrázky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prazsky-magistrat-orloj-zfusovane-kalendarium-od-manese-cekani-rada-kopie.A230317_091457_domaci_vank

Je věcí názoru, co je hezčí a co ne. Ale názoru koho? Rozdílu si všimne jenom ten, kdo opravdu zná původní desku. To je pár odborníků. Určitě ne desetitisíce turistů, kteří kolem projdou každý den. Těm je to úplně fuk a koukají jenom zbožně každou hodinu na defilující apoštoly. Ani drtivá většina Čechů, ba ani Pražanů, nějaký rozdíl nevnímá. Bavíme se pouze o úzké skupince fajnšmekrů.

A je neuvěřitelné, co je kolem toho cirkusu, mediální masáže, zasedání, nových posudků, peněz a řečí. A přitom při poslední rekonstrukci došlo k další úplně jiné změně, o které jsem ještě nic nezaznamenal. A která je podstatně horší. Věžní hodiny.

Každý, kdo prochází po Staroměstském náměstí, nebo nejbližším okolí, odkud je vidět na věž Staroměstské radnice, a potřebuje si rychle ověřit čas aniž by vytahoval třeba mobil, či se zabýval svými hodinkami, zvedne logicky oči k věži. A nestačí se divit.

Nevím, jestli to byl taky umělecký záměr, nebo jestli ta hrstka odborníků, co se zabývá kalendáriem Orloje, schválila, že takto je to v pořádku, ale na věžních hodinách jsou zaměněny velká a malá ručička. Pokud o tom nevíte, tak si při pohledu na věž jen řeknete, že hodiny jsou asi rozbité a nefungují.

Foceno autorem v 11:48. Nejprve malé hodiny dole u Orloje: 

A teď velké věžní hodiny.  

Ty vypadají, že ukazují tak 09:58. Pouze pokud víte, že malá a velká ručka jsou zaměněny, tak víte, která bije. 
A o tomhle nikdo nemluví, nikde se o tom nepíše, nikdo to neřeší. Mohu jen s určitostí říci, že před rekonstrukcí byly ručičky v pořádku. A divil bych se, pokud v originále naši předkové tu záměnu provedli.

Autor: Tomáš Flaška | pátek 2.6.2023 8:11 | karma článku: 23,97 | přečteno: 461x