Já jsem stát, já mohu všechno

Tak to přesně chodilo za komunismu. V liberální společnosti je to opačně. Co není výslovně zakázáno, je povoleno. Babišovo ministerstvo dokazuje, že se vracíme k tomu prvnímu. 

      Zákon o kontrolním hlášení DPH trápí asi jen podnikatele. Obyčejnému člověku je úplně fuk, to chápu. Už nechápu občas ty škodolibé stesky: „Dobře vám tak!“ Až nebudou podnikatelé, podniky a firmy a všichni budou zaměstnáni u státu, tak jsem zvědav, jak budou pojídat ta lejstra, co si budou vzájemně vyplňovat.

            Teď vyšla najevo skutečnost, že termíny používané ve formuláři pro kontrolní hlášení o DPH se již několik let podle platné legislativy nepoužívají. Jde o slovíčkaření, na význam to nemá vliv, s tím souhlasím. Ale dokazuje to tu právní džungli, která u nás panuje. Zákony se mění a novelizují každou chvíli a podnikatelé se v nich MUSÍ vyznat. Je to celé už tak složité, že se v tom nevyznají ani sami úředníci, jak teď krásně sami dokázali. A teď si představte tu kontrolu z finančního úřadu, která vás načapá, že účtujete podle zákona o účetnictví ve verzi z roku 2013 a metodicky nepostupujete podle novely z ledna 2014 a už vůbec nezohledňujete závaznou vyhlášku ministerstva financí z března 2015 a zcela jste zapomněli na pokyn finanční správy z června 2015, novelizovaný v červenci téhož roku. Co se stane? Pokuta! Co se teď stane úředníkům? Nic.

            Naprosto mě dostalo vyjádření tiskové mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové:

             „Finanční správa si je uvedených formulačních nepřesností vědoma a pracuje na jejich odstranění. Tyto formulační nepřesnosti nicméně v žádném případě neovlivňují funkčnost systému kontrolních hlášení a žádným způsobem nejsou pro uživatele zavádějící, naopak, jedná se o výrazy, které lidé znají a v běžné řeči používají.“

            Teď si ji dovolím parafrázovat, jak by mohla nějaká firma reagovat na kontrolu ve svém účetnictví provedenou Finančním úřadem:

      „Naše firma si je uvedených účetních nepřesností vědoma a pracuje na jejich odstranění. Tyto účetní nepřesnosti nicméně v žádném případě neovlivňují funkčnost systému přiznávání daní a žádným způsobem nejsou pro finanční úřad zavádějící, naopak, jedná se o postupy, které lidé znají a v běžné práci používají.“

            Důsledky takového případného prohlášení pro firmu si můžete domyslet sami. 

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 14.1.2016 12:09 | karma článku: 45,73 | přečteno: 5907x