Hradní satan už zase vystrkuje růžky

Veto vztáhnu jen k jediné osobě. Přes tohle nepojede vlak. Poradím Petrovi, aby tento resort buď obsadil sám, anebo pověřil některého z členů vlády.

Slova našeho moudrého pana prezidenta Miloše Zemana. Myslel tím jednoho z navrhovaných ministrů nové vlády. Ústava mu sice žádné veto nepovoluje, ale stalo se to jakousi zvyklostí, že prezident lustruje ministry. Zavedl to již Václav Havel a bohužel se ukazuje, jaká to byla chyba. Ohýbání Ústavy se tak dostává stále do vyšších obrátek. Pokud si vzpomínám, tak Miloš Zeman nikdy nevetoval jméno ministra které mu navrhl jeho oblíbenec (Babiš). Vždy torpédoval ČSSD až do úplného zničení.

U Miloše Zemana bylo jasné, že bude hledat jednu jedinou záminku, skulinku, aby novou vládní koalici prostě zařízl. A jakmile se mu do ruky dostala, už vystřelil z kanónu. To je jasné temné poselství: Petře, řiď to sám! Nebo to dej jinému z ministrů. Náš hradní vládce neřekl: Ať strana nominuje někoho jiného.

Jasně se tak snaží tu dotyčnou stranu naštvat, že bude mít o jednoho ministra míň, než jí podle dohod přísluší. Prezident se prostě snaží vrazit klín pochyby a najít ten slabý článek, který tu koalici rozbije. Nevěřím, že mu jde o dobro věci a země. Jde mu zase jen o vlastní hrátky a zákulisní pletichy.

To, že jsme si bohužel již zvykli, že si prezidenti při jmenování ministrů navzdory Ústavě prosazují svou, je velice smutné a nebezpečné. Pokud Petr Fiala teď ustoupí, tak se dá očekávat, že požadavky z Hradu, nebo z Lán, nebo ze Střešovic, nebo od Ovčáčka budou v druhé fázi již vyšší. Pokud Petr Fiala neustoupí, tak se dá předpokládat, že prostě vláda jmenována v kompletním složení nebude. A zem se místo řešení opravdových problémů bude zase utápět v žabomyších sporech.

Už bohužel neplatí, že Ústava je svatá. Ve Střešovicích se uzdravil nejen náš prezident, ale z klinické smrti zase povstalo podrazáctví a rozvracečství.

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 18.11.2021 6:09 | karma článku: 34,09 | přečteno: 1164x