Hon na zodpovědné, tentokrát na dráze

Dotace na jízdném pro seniory a studenty spolknou ročně asi 6 miliard korun. Ostatní na ně nedosáhnou, tak si po zaplnění vlaků připlatili a cestovali 1. třídou. Teď budou vyhnáni i odtud. 

Kdo je zodpovědný a ekologicky myslící, tak cestuje radši vlakem než autem. To zodpovědný zdůrazňuji, protože již ve dvou osobách vás cesta autem vyjde levněji než vlakem. Po tuzemsku, o zahraničí ani nemluvě. 

Momentálně má náš stát v rozpočtu tolik peněz, že se příští rok otevře 21 (slovy dvacetjedna) kilometrů dálnic, tedy méně než letos a i do nových železnic půjde asi o 10 miliard méně než letos. Ale slevy na jízdné žijí! 

A nejnověji přišly České dráhy s tím, že slevy budou poskytovat i na cestování 1. třídou! No to mě teda podrž. Já myslel, že dotace jsou pro ty, co nemají peníze a potřebují sociálně pomoci. A oni si najednou rádi připlatí (byť dotovaně zlevněně) a koupí si lístek do 1. třídy. To nezavádí nějaký soukromý dopravce, který si pro zisk může udělat, udělá, a je to správně, cokoliv. S tím přichází státní České dráhy. Neuvěřitelné chucpe. 

Jedna z cestujících jezdící pravidelně z Ústí nad Labem do Prahy a zpět: "Státní slevy mě a spoustu dalších lidí vyhnaly před rokem do první třídy. Platím měsíčně skoro tři tisíce plus roční poplatek za IN50 za další tři tisíce, abych se dostala pohodlně do práce. Už teď bývá v některých spojích první třída beznadějně plná."

Tak se dá očekávat, že se i v 1. třídě začne cestovat ve stoje, že tato cestující přesedlá na autobus, nebo do auta, protože už ani v 1. třídě nebude k hnutí. Nakonec těmi vlaky budou jezdit jenom ti dotovaní. Dráhy budou mít ještě větší ztrátu, do investic půjde ještě méně peněz. A rychlovlaky slibované na rok 2050(!) budou možná v roce 2100. Spirála úpadku se roztáčí. 

Autor: Tomáš Flaška | pátek 29.11.2019 11:17 | karma článku: 41,64 | přečteno: 4792x