Geniální ruská zlodějna

Tohle by nevymyslel ani Al Capone. Ale co dokáže ruská mašinérie, to je bohužel nutno označit za geniální tah. 

     Východní části Ukrajiny dnes už rozhodně nekontroluje ukrajinská vláda. Zatím ještě formálně k Rusku připojeny nejsou, ale fakticky už ano. Poté co Rusové zabrali Krym a přišli na to, že zásobovat toto území také něco stojí, tak se zjevně rozhodli stejnou chybu v případě východní Ukrajiny neopakovat. Stačí to tam mít fakticky pod kontrolou, ale formálně to tak nějak nechat viset ve vzduchu. K udržování tohoto vakua stačí když povstalci dle pokynů Moskvy občas vypustí nějaké smířlivé gesto a o několik dnů později zase naopak přitvrdí. Koneckonců ukrajinská vláda stále tvrdí, že je to území Ukrajiny. Ale která vláda by mohla tvrdit něco jiného v případě okupace vlastního území sousedním agresorem?

            Tak Ukrajina aspoň přestala na svůj východ dodávat některé energetické komodity. Rusové zareagovali velmi promptně a zásobování zajistili. Ale teď to přichází. O množství plynu, který Rusové dodali na východní Ukrajinu a který musela ukrajinská vláda zaplatit dopředu, snížili dodávky na západní Ukrajinu. Odvolávají se při tom na to, že dodávají na Ukrajinské území a je jedno jestli na východ nebo na západ.

            To je úplně totéž, jakoby vám někdo ukradl auto a nějakým právním trikem by vás donutil platit mu benzín, protože to auto je formálně psáno na vás.

            Je vidět že se Rusové neštítí ničeho. I když toto je v porovnání s ruskými tanky a děly, které poslední měsíce Ukrajinu nepřetržitě kropily municí, již naštěstí jen "měkká" varianta dorážení nepřítele. 

Autor: Tomáš Flaška | pátek 27.2.2015 11:09 | karma článku: 34,33 | přečteno: 1830x