OS

Z toho všeho mi vyplývá, že fotovoltaika je pro toho, kdo tomuhle principu výroby elektřiny prostě fandí, protože i s dotací (kterou platí daněmi i všichni ostatní) je návratnost na hranici životnosti zařízení. Tedy, je to bez dotace, ale i s ní, v podstatě neekonomické zařízení (zatím, s dnešními čísly). Jiná věc ovšem je, když vám projektant do nového domku "nařídí" kvůli PENB instalaci fotovoltaiky. Pak je to totálně nesmyslný výdaj, za to by měli ti iniciátoři tohoto "dobrého úmyslu" být souzeni. Bohužel, jsem ten druhý případ.

AT

To je velmi zjednodušený pohled na základě dat z jedné instalace. Každá instalace je jiná. Každý dům je jinak vybavený, má jiné podmínky, jinak se chovají jeho obyvatelé. Vždy je nutné posoudit konkrétní realizace. A nejlépe předem

Pro velmi zjednodušené srovnání: moje elektrárna vyrobila za rok 11MWh. Z toho jsem 5,5MWh spotřeboval. Úspora se pohybuje lehce přes 30t. což znamená návratnost 10 let. Úmyslně nezapočítávám prodej přebytků, protože je to velmi variabilní položka, která teď prudce klesla. Kdybych započetl loňské výnosy, jsem na návratnosti 6 let. Teď nereálné samozřejmě.

S nucením lidí do něčeho, co nechtějí a nevyplatí se jim, nesouhlasím také.

Foto

Přesto, že FV fandím tvůj propočet mi potvrdil, že náklady převyšují životnost spotřebitele, tj. mojí.

Vašek

Foto

Životnost FVE je minimálně 20 let. Životnost současných baterií je téměř nekonečná

PD

Návratnost na hranici životnosti zařízení je ekonomicky nesmysl. Blby je, že do takového jednání nutí stavebníky přímo eurohujerska legislativa. PS...mluvíte o nárůstu ceny, ale nejvyšší platbu máte o dva roky driv

OS

Má to Tomáš správně. Mrkněte na spotřebu v kilowatech, Ta byla v roce 2021 dvojnásobná.

Foto

J41a20n 71Š31i30k

5. 6. 2024 8:10

Pro mě je důležitější soběstačnost (alespoň částečná) než návratnost, z tohoto pohledu moje nároky FVE splňuje. Svými propočty mi to de facto potvrzujete. Další věc je, jak se bude cena elektřiny vyvíjet v čase. Nevěřím tomu, že bude někdy levná, i kdybychom měli o tři jaderné elektrárny více než teď. Pokud bude nějaký nenadálý extrém v cenách, může se stát, že i ta návratnost bude větší, než se čekalo na počátku. Ale takovou zkušenost nemám, proto vítám Váš článek a uvítám i další. Hezký den

JH

J13a92n 66H85r31u14š59k58a

5. 6. 2024 8:31

Pokud budeme mít o tři jaderky více, tak bude zákonitě výrazně dražší než teď...elektřina z jaderek je nejdražší...

MP

Docela zajímavá analýza. Počítali jsme to takto u švagra a vyšlo nám to obdobně, tedy návratnost kolem 17 let, a to to ještě musí být dotováno. Byl bych jen opatrný s těmi odhady výnosnosti prodejů přetoků, protože s rostoucím počtem instalovaných panelů se opravdu již neúměrně zatěžuje síť, takže se určité segmenty začínají správcem sítě automaticky odpojovat, případně se objevují již záporné ceny energie, takže budete za přetoky ještě doplácet. Pokud je odhadovaná životnost panelů 20 let, tak to opravdu ekonomický vývar není...

Foto

Nejdražší je baterie. Pak střídač. Panely jsou to nejlevnější.

AT

Po zběžném přečtení jen dvě připomínky:

tepelné čerpadlo naopak budete velmi úspěšně živit z FVE. Ono alespoň jeden velký spotřebič v domě je podmínkou rozumné návratnosti investice. Nezapomeňte, že topíte a ohříváte vodu i v době kdy svítí slunce - máte pozdní podzim a časné jaro. A sám uvádíte, že i v zimních měsících se občas dá dost kwh natočit.

Nabíjení elektromobilu smysl určitě dává. Zejména u nás, co máme elektrárnu "v plný kalbě" 10kW a v létě nevíme co s přebytky. Naše rodina a celé moje okolí přijíždí domů ještě za světla. A v létě to svítí opravdu dlouho ... Jiná otázka je rentabilita. Pořizovat si elektroauto jen kvůli přebytkům při ročním nájezdu 10t.km je prozatím samozřejmě nesmysl. Při vyšších nájezdech to začíná smysl dávat.

Překvapila mě vaše sazba za výkup 3,50. Opravdu si dobře přečtěte smlouvu. Momentálně cokoliv nad 1Kč je výjimka.

LV

Dobrý den, pane Flaško i ostatní,

rád přispěji prozatím alespoň pár postřehy (máme zkoušky, po večerech a celý víkend mě čeká opravování testů).

Máme FVE v provozu od půlky října 2023, od půlky března máme tarif Pro soláry (ČEZ, distributor ČEZ Distribuce). Konfigurace 10 kWp, 15 kW asymetrický střídač, baterie 14,97 kWh. Stálo to 630 tisíc, bez dotací 360. Od uvedení do chodu k tomuto okamžiku máme vyrobeno téměř přesně 5 MWh. Únor 274, březen 958, duben 1279, květen 1477 kWh. Mám virtuální baterii, ve které mám teď uloženo přibližně 2 MWh, čili při odběru tohoto množství elektřiny zaplatím pouze nesilové, tedy hlavně distribuční poplatky. Do virtuální baterie můžu ukládat vše, co vyrobím navíc, nad rámec spotřeby a dobití vlastních baterií. Předpokládám, že do zimy nastřádám tak 3,5 MWh.

Mám naštěstí optimální podmínky. protože naše krytina neumožňuje instalaci FVE na střechu, máme ji na zahradě, sklon konstrukce 31 °, prakticky přesně na jih (181 °), přetoky řešit nemusím (virtuální baterie). Dnes bych dal otočnou naklápěcí nohu, ještě o tom napíšu, proč.

Mám plug-in hybrid, kapacita baterie 13,8 kWh. Do práce chodím pěšky, ale odpoledne, spíš k večeru, pomáhám kamarádovi se zmrzlinou a jezdím obden cca 60 km. Nabíjím pomalou nabíječkou na 220 V, výkon asi 2,2 kW, nabíjí se to asi 5 - 5,5 hodiny. 1 kWh propasírovaná přes auto mi při současné ceně benzínu (38,90 Kč) ušetří asi 10 Kč za benzin. Je to úplně nejvýhodnější zhodnocení vyrobené elektřiny. Chystám se na výměnu boilerů (máme na plyn), to mi podle propočtů (doufám) ušetří asi 8 Kč za každou vyrobenou kWh použitou k ohřevu TUV. Do budoucna chci vyměnit dosluhující plynový kotel za elektrický a snížit tak závislost na plynu (máme ještě dva plynové tepelné zdroje, které zatím slouží dobře a celkem úsporně, ty si necháme). Tady očekávám úsporu také kolem 8 Kč/kWh, plus úsporu z vyšší účinnosti kotle.

Až opadne běsnění kolem zkoušek, koncem příštího týdne, napíšu více na svém blogu.

MK

Mám FVE od srpna loňského roku a přetoky povolené od začátku listopadu 2023. Jejich využití mám podobné jako autor, pouze nejsem u PRE ale u ČEZu. Instalováno 9,4kWp a orientace skoro jih, přesně 165 stupňů. Byla by škoda nechat střechu v této poloze ležet ladem.

Před FVE nakupováno ročně cca 13500kWh. Roční bilanci jsem zatím nedělal, ale podle současného průběhu spotřeby to vypadá, že dokup bude někde v rozmezí 4500-5000kWh. Úspora tedy činí skoro dvě třetiny bývalé spotřeby a to elektřinou i topím.

Závěr: kdo očekává, že bude rejžovat na dodávkách elektřiny do sítě, bude asi zklamán. Naproti tomu kdo očekává úlevu od vysokých nákladů při větší spotřebě, ten bude spokojen. Je potřeba si uvědomit že 1kWp v českých podmínkaách vygeneruje cca 950kWh. To je průměrná hodnota pro Česko, ze které by měla vycházet ekonomická rozvaha.

Foto

Vzhledem k tomu, že jsem se jednu dobu živil energetickými audity, konstatuju docela realistické laické vyhodnocení. Tak jen dodám, že pokud bude dražší energie, bude dražší i servis, podepíše se na konečném výsledku, stejně i klesající účinnost systému a v neposlední řadě ... zvyšující se ceny energie logicky prodraží i prvotní pořizovací náklady. Výhodou je určitá částečná soběstačnost v době případného blackoutu, ale osobně si myslím, že tudy cesta nepovede ... obecně a zatím :)