Co se za těch 14 dnů nouzově přijatého nouzového stavu stalo?

Nic. To je asi nejstručnější a nejvýstižnější odpověď. Pouze jsme slyšeli srdcervoucí slova ministra Hamáčka o tom, jak v případě nepřijetí nouzového stavu asi všichni umřeme. Nenastalo ani to ani ono.

Česká ekonomika má nejhorší propad od založení samostatného státu. Propad byl už za ministra financí Kalouska. Ten za to mohl. O světové hospodářské krizi se dlouho nesmělo hovořit. Stejně bych mohl argumentovat dnes, jak je ta vláda ekonomicky neschopná a o Covidu bych neřekl ani slovo. Ale řekněme si upřímně, že stejně jako za ministra financí Kalouska mohla za naše hospodářské problémy hospodářská krize, dnes za to může Covid.

Jenže toto ponaučení si vláda měla právě z oné hospodářské krize vzít a počítat a s tím, že vnější okolnosti naši ekonomiku zase mohou v budoucnu zasáhnout. Poučení si nevzala. V době bezpříkladného hospodářského růstu netvořila žádné rezervy a rozhazovala plnými doušky. Volby si tím sice koupila, ale teď nás žene do hospodářské propasti tak velké, že o tom možná nemají představu ani ve Venezuele. Tohle je největší ekonomický zločin současné vládní garnitury.

Je tomu dva týdny co si vláda prostřednictvím hejtmanů vydupala nový nouzový stav, který jí před tím neschválila sněmovna. A co se za ty dva týdny změnilo k lepšímu? Najde někdo vůbec jednu jedinou kladnou odpověď? Za ty dva týdny počet nemocných, nakažených a mrtvých nabral zase silně vzrůstající tendenci a chystá se další těžké přitažení šroubů. Tak na co byly ty dva týdny sporného nouzového stavu? Co za ty dva týdny vláda zlepšila? Jenom o dva týdny protáhla agónii a nic víc. Kdyby opatření, která vyhlásila od zítřka, vyhlásila už před dvěma týdny, tak jsme na tom mohli být dnes už o něco líp.

A pokud nám tu bude nějaký ministr argumentovat tím, že díky těm opatřením je nárůst nemocných podstatně pomalejší, tak bych se rád zeptal, kde je to světlo na konci tunelu? To jako opatřeními budeme náš malý lockdown pořád prodlužovat, protože prostě zpomalujeme a protahujeme jeho zhoršování? Tohle má být politika a vize budoucnosti?

Pořádná vláda předloží veřejnosti čísla, opatření a řekne, povede to k tomu a k tomu. Tahle vláda předkládá opatření a doufá, že to možná k něčemu povede.

Autor: Tomáš Flaška | neděle 28.2.2021 8:41 | karma článku: 32,27 | přečteno: 915x