Co je víc? Lidský život, nebo pár ptáčků?

Jabloneckem už několik týdnů brouzdá kočkovitá šelma. Úřady přihlížejí, fotopasti fotografují, odborníci vyhodnocují, úředníci jemně varují a čeká se na co?  Na první útok na člověka? Dle vyjádření odpovědných asi ano. 

Ta aféra trvá již několik týdnů. Vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory Tomáš Korytář z vyhodnocených snímků usoudil, že jde o některou z exotických kočkovitých šelem, uvažuje se o pumě, jaguárovi, levhartovi či servalovi. Doplňme, že první tři jsou člověku životně nebezpečné. 

Radnice v Jablonci nad Nisou již několik týdnů nabádá lidi, aby nenechali pobíhat psy, dávali pozor na děti a dokonce aby nechodili na houby. A to prosím v době vrcholící houbařské sezony. 

Nakonec radnici došla trpělivost a povolila odstřel. Jenže pravomoc radnice sahá pouze na území města. Už vidím onoho "kocourka", jak se dobrovolně vydává mezi paneláky a zaparkovaná auta. 

Ona šelma byla ale mezitím spatřena již i v okolí Kořenova, což je na druhé straně Jizerských hor. Její akční rádius je tedy dost velký.  Teď o víkendu strávil poraněný senior ve skalách nemohoucí dvě noci po pádu z kola než byl nalezen. Snad ani netřeba domýšlet, co by se stalo, kdyby ho před záchranáři našla ona šelma. 

Jablonecká radnice tedy požádala CHKO o povolení odstřelu na celém území CHKO. A když si přečtete odpověď pana Korytáře, tak snad nebudete věřit vlastním smyslům: "O žádosti Jablonce chceme rozhodnout bezodkladně. Takováto exotická nepůvodní šelma může totiž představovat poměrně zásadní zásah do druhové rozmanitosti. Je to velký predátor a může to mít vliv na mysliveckou zvěř, ptactvo i drobné savce. A samozřejmě bereme v úvahu i veřejný zájem a bezpečí obyvatel."

Já bych očekával něco takového, jako že jsou ohroženy lidské životy a že je potřeba jednat v řádu hodin. Ale my se dozvídáme, že je ohrožena druhová rozmanitost, zvěř, ptactvo a drobní savci. A jen tak bokem, mimochodem a jenom okrajově jde možná i o bezpečnost lidí. Takhle tedy asi uvažují ochránci přírody. Člověk je až za vším ostatním. 

Podle pana Korytáře by dále mělo rozhodnutí padnout do 14 dnů. Tedy možná i za 7, nebo 10, čert ví. Za prvé už bude po houbařské sezoně a za druhé se tedy modleme, aby ta šelma místo nějakého ptáčka neulovila třeba předškolní dítě. 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 22.10.2019 17:40 | karma článku: 33,29 | přečteno: 1371x