Ale že to s těmi čísly umí náš nestíhaný pan premiér

Rozpočet na příští rok měl mít schodek 40 miliard. Pak přišli ministři s novými požadavky. Finanční ministryně se vytáčela, pak přidala a světe div se, schodek je stále naplánován na 40 miliard.

Paní ministryně to zdůvodnila změněným inflačním očekáváním, já tomu říkám perpetuum mobile. Na tom rozpočtu je půvabné, že plánované zvýšení důchodů přijde státní kasu asi na 37 miliard. Tedy v podstatě ten schodek. Ale důchodci (ti uvědomělí) to samozřejmě do těch uren té správné straně vhodí!

Vláda začala štrachat peníze kde se dá. Padaly a padají návrhy na digitální daň, sektorovou daň, zdanění výher, zvýšení daně z lihu .... ani jeden návrh na úspory. To se nenosí. Nicméně banky pochopily, že jde do tuhého a současné osazení strakovky by třeba mohlo tu bankovní daň prosadit. A tak bylo včera premiérem s velkou pompou oznámeno založení zvláštního investičního fondu, kam potečou miliardy z bank.

Souhlasím, že je to správně. Lepší, když se ty miliardy utratí u nás, než když odtečou svým majitelům do zahraničí. Úsměvný byl ředitel jedné z největších bank když večer v televizi nadšeně sděloval národu jak je to pro nás perfektní. Když se moderátor zeptal, zda z toho bude mít banka zisk, moc pěkně se z přímé odpovědi vykrucoval. Podobně jako pravidelně náš do budoucna abolovaný premiér. Teprve na podruhé připustil, že ano, zisk bude, ale samozřejmě takový malý, nevýznamný.

Tak se nám vlk nažral, lidstvo v Čechách bude spokojeno a koza zůstala celá, banky zdaněny nebudou, akorát budou muset vydělávat více u nás namísto v zahraničí. Ale nějak jsem nepochopil, jaký že to má přínos pro ten náš státní rozpočet.

Autor: Tomáš Flaška | pátek 20.9.2019 8:08 | karma článku: 31,59 | přečteno: 1111x