Otevřený dopis ministru dopravy

Vážený pane ministře Stanjuro,   dovolte mi, jakožto občanovi této republiky, daňovému poplatníkovi a pravidelnému železničnímu cestujícímu, vyjádřit nesouhlas s plánovaným omezováním rychlíkových spojů na takzvaných nekoridorových tratích.

 

Plánovaný počin vašeho ministerstva stíží mnoha lidem cestování za zaměstnáním, k lékařům apod.  Vašemu rozhodnutí nerozumím zejména v kontextu s tím, kolik málo využívaných vlaků jezdí na hlavním koridoru z Prahy na Ostravu.  Po této trati jezdívám velmi často a z osobní zkušenosti vím, že je zde často vedeno i pět rychlíků za sebou během dvaceti minut, z nichž mnohé jsou poloprázdné, a to zejména o víkendech.

Prosím, pane ministře, nestálo by spíše za úvahu zrušit některé tyto spoje, nebo je alespoň vypravovat až z České Třebové, do které stejně jezdí všechny vlaky duplicitně, než rušit spoje na „regionálních“ tratích, kde jsou už beztak velmi omezené? Nebo si opravdu ministerstvo dopravy, České dráhy i soukromí dopravci myslí, že lidé chtějí cestovat jen mezi Prahou a Ostravou (případně Brnem)?

Vašemu ministerstvu se doposud nepodařilo slibované přenesení kamionové dopravy na železnici a nyní navíc nutíte k využívání automobilové osobní dopravy i obyvatele, kteří dosud používají ke své přepravě železnici.  Vaše jednání je nejen neekologické, ale pro většinu lidí, jejichž platy jsou v mnoha omezovaných regionech pod republikovým průměrem, také značně neekonomické a ve svém důsledku může vést až ke ztrátě zaměstnání.

Vážený pane ministře Stanjuro, prosím zvažte ještě jednou rozhodnutí svého resortu, které opravdu není šťastné.

Za Vaši odpověď děkuji předem

S pozdravem

René Flášar

 

Autor: René Flášar | středa 22.5.2013 12:45 | karma článku: 16,49 | přečteno: 656x