Neco typicky danskeho: Jen Virus, tesi me!

Sama nevim, jak je to mozne, ale uz druhy tyden jsem priserne nachlazena. Jsem nachlazena dokonce az tak, ze nemohu vychazet ze sveho pokoje, abych nekoho nenakazila. Moje posledni zazitky se tedy tykaji hlavne danskeho zdravotnictvi a vazte, ze my v CR jsme na tom opravdu jeste dobre. Prekvapilo me to.

U tak vyspeleho statu jako je Dansko bych necekala diry zrovna ve zdravotnictvi, zvlast kdyz je tady diky uzasnemu pocasi skoro kazdy od studenych zarijovych dnu do pozdnich kvetnovych dnu nastydly jako z reklamy na Coldrex.

Predstavte si me, jak sedim na autobusove zastavce u pristavu a cekam na autobus. Vedle me starsi pani oslehana danskym vetrem. Neptam se ji, nybrz sama sebe. Predepise mi nekdo konecne antibiotika?

Odpoved je NEPREDEPISE. Ano, slysite spravne. Navstevu u doktora jsem absolvovala uz dvakrat. Pokazde me vysetroval nekdo jiny, ale uplne stejnym zpusobem.

Doktor byl vzdy mily. Na pozdrav mi potrasl pravici, predstavil se jmenem, a pak me bodl do prstu. Logicky proto, ze mi bral krev. Vyter z krku take provedl a hned diky chytre vodicce videl vysledek.

Uz dvakrat mi bylo receno, ze nemam nic vazneho, ze je to jen virus. Mily pan Jen Virus se do mych dychacich cest prestehoval vsak na nepatricne dlouho a stale me otravuje palenim, kaslanim, smrkanim popr. ztratou energie. Nejsem si jista, ale mam pocit, ze Jen Virus narodnosti danske si me pekne vychutnava.

Protoze mi jiz podruhe odmitl doktor antibiotika napsat, podrobila jsem ho mirnejsi zpovedi.

Dozvedela jsem se, ze v Dansku proste antibiotika temer odmitaji. Predepisuji je jen v krajnich pripadech a to teprve, kdyz mate horecku nebo se kaslem dusite. To muj pripad zatim neni. Dansti vedci vyzkoumali, ze antibiotikum neni nic dobreho pro organismus a je lepsi to nepredepisovat. Ano, s tim souhlasim a neni to zadna novinka, ale to mam mesic lezet s chripkou? Asi ano. To byla vetsinova odpoved. Musite lezet, pit hodne caje, vitaminy, popr. cucave pastilky proti bolesti v krku. Presne toto delam cely jeden tyden a o moc lepe se necitim, rikam doktorovi. No to vite, nekdo ma toto nachlazeni az do leta. Nejlepsi lek je totiz teplo a zmena pocasi. Dokonce se stava, ze se nekdo uz skoro doleci a v te posledni fazi, chytne novy virus. No radost ze? Cizinci maji s nasim pocasim problemy, preje mi doktor na rozloucenou a ja cela nesva mirim znovu do lekarny.

Atakuji lekarnici dotazem, zda maji Bioparox – lokalni antibiotikum, ktere je napriklad v Nemecku volne prodejne. Setkavam se se stejnou reakci. V Dansku vam antibiotika jen tak nekdo nepredepise, oznamila mi s usmevem lekarnice, ktera ma pratele v Praze a vi, jak to tady my Cesi mame s nachlazenim tezke. Nakonec mi doporucila mentolovou mast, ktera me sice nevyleci, ale bude se mi lepe dychat. Podekovala jsem ji a zoufale jsem se sourala na autobus cislo 803 zpet do IPC.

Tak to vidite, pokud mate slabejsi imunitni system, na cestu do Danska si vybavte hlavne lekarnicku, budete ji pravdepodobne potrebovat. Me se jen ulevilo, ze jiz v prosinci odletam, ponevadz budu mit tuto chripku jenom do Vanoc.

Mily Hamlete,

je od tebe opravdu slechetne, ze si mi umoznil tak dlouhy odpocinek na luzku, ale musis uznat, ze uz vseho bylo dost. Posli prosim, strazce me komnaty uz konecne na pivo.

Diky za pochopeni.

tva Ofelie

Autor: Lucie Flajšmanová | pátek 26.9.2008 14:19 | karma článku: 8,31 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98