Exit tour jaro 2009 podporuje zdravé a pravdivé vztahy mezi mladými

V rámci kampaně pořadu na České televizi Exit 316 a Exit 316 Mise probíhají v těchto dnech týdenní akce s názvem EXIT Tour. Tým odborníků v oblasti minimálních preventivních programů (drogová prevence, AIDS, vztahy, sex) cestuje po českých a moravských středních školách. Pro zpříjemnění a zpestření programu s nimi vystupuje americká poprocková kapela z Los Angeles. Skupina Dizmas, která již má v USA svoje fanoušky, podporuje svou hudební produkcí akci zadarmo.

Exit tour se koná  pod záštitou Křesťanské akademie mladých, která stojí i za zmiňovaným pořadem Exit 316. Spolupracují s organizacemi „ACET ČR“ a „Nadací Mezinárodní potřeby“, jejichž programy mají uznávané odborné garance a jsou školami a veřejnou správou oceňovány jako významný prvek v rámci prevence.Ráno vždy začíná program v tělocvičně, kde se sejdou studenti a učitelé z celé školy. Moderátor uvede přednášky a americký band zahraje tři skladby. Potom se dle rozpisu rozcházejí studenti do jednotlivých tříd, kde je čekají lektoři.

Vyjímečnou přednáškou je příběh Thomase Graumanna, Přežil jsem Holocaust. Pan Thomas Graumann coby zachráněné dítě Nicholase Wintona v rámci projektu vypráví svůj příběh, kdy mu asistuje jeho půvabná žena. Poté, co přednese své svědectví druhé světové války, přichází na řadu dokument Matěje Mináče, Síla lidskosti. Ačkoliv se může zdát, že dnešní generaci teenagerů je tato událost vzdálená, dosavadní zkušenost tvrdí opak a právě tato přednáška budí ohlas jak u mladých lidí, tak i u učitelů. Protože pan Graumann je křesťan a nějakou dobu působil se svojí manželkou jako misionář na Filipínách, neváhají si mladí lidé po skončení přednášky od něho vzít jako dárek výtisk Nového zákona s podpisem.

V jednu hodinu se studenti opět scházejí v tělocvičně, kde je čeká kapela Dizmas, která další ochutnávkou svých hitů zve na páteční koncert. Školním vzdělávacím dopolednem však Exit tour nekončí a studenti jsou zváni na relax odpoledne. Zde si mohou zařádit na lezecké stěně,  zahrát ping-pong nebo fotbálek či zkusit své umění při jam session s kapelou.V páteční podvečer se středoškoláci scházejí na avizovaném koncertě, kde mohou nejen potkat své kamarády z ostatních škol ve městě, ale hlavně se blíže seznámit s hity kapely Dizmas jako například Say it safe nebo Jealousy hurts ad., jež hrají americká rádia a dokonce i hudební stanice MTV. Koncert je nejen o hudbě, ale i o velmi osobních příbězích zpěváka Zacha, kytaristy Sama či basáka Maria. Vytvářejí tak skutečně přátelskou atmosféru a po koncertě nemají problém se svými fanoušky prohodit pár slov.

Exit tour jaro 2009 se teprve rozjela a z Ústí nad Labem, kde otvírala srdce mladým lidem minulý týden, to na plné obrátky ještě roztočí 4.-9.5. ve Vysokém Mýtě, 12.-16.5. v Jihlavě, 19.-23.5. v Třinci a 2.-6.6. v Praze.

 

http://www.youtube.com/watch?v=SgxCnffpVeE

Autor: Lucie Flajšmanová | pondělí 27.4.2009 12:58 | karma článku: 10,79 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98