Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bez Hřebejka si Jarchovský konečně „spustil háro“

Plesk. Plác. Žbluňk. Každému jsou tato citoslovce povědomá. Tedy skoro každému. Šťastný totiž ten, kdo nemusel chodit do školní závodní jídelny a nepoznal archetyp „paní kuchařky“. Paní kuchařka se jmenovala buď Vlasta, Božena nebo Růžena a na pravé lícní kosti mívala bradavici, z které trčel dlouhý černý chlup. Pokaždé, když se v kaši, řízku nebo univerzální hnědé omáčce něco podobného vyskytlo, bylo jedno, že šlo o chlup z divokého prasete, zvedal se takovému žákovi základní školy bývalého Československa pokaždé žaludek se zarputilým přesvědčením, že jde právě o chlup neoblíbené Boženy či Růženy. Nějakou záhadou ten chlup na bradavici Boženě či Růženě hned druhý den znovu vyrostl pro radost všem.

A o čem je řeč? Scénáristický tým Jarchovský/Šabach se pustil do dalšího díla. Abych byla upřímná, tato dvojka mě minimálně nezaujala. Mám jich poměrně dost. Hlavně pokud se kruh uzavírá a z nostalgie komunismu doždímává poslední kousky obnošených tesilek s puky a džín z Túzu i režisér Jan Hřebejk. Po shlédnutí celkem nezajímavého traileru jsem vše měla předem dané. No jo zase Macháček, Geislerová a nekonečné scény u rodinných obědů a večeří, to už tu bylo nesčetněkrát. Jenomže ejhle. Jeden kamarád šel do kina, druhý kamarád šel do kina a oba tvrdili, že se ten Občanský průkaz celkem povedl. V tom jsem si uvědomila, že tandem Jarchovský/Šabach tentokráte nepopohání režisér Hřebejk, ale Ondřej Trojan. I když jsem přesycena recyklované nostalgie, kterou servíruje „malý český rybník“ filmografie nedotažených scénářů posledních let na umaštěné talíře ze školní jídelny, nakonec jsem na zmíněný film vyrazila.

Partička pubescentů končící základní školu na okraji Prahy zapíjí svůj žal a boj proti režimu v přilehlých lesích za městem levným alkoholem. Dýchánky si zpestřují lacinými přisprostlými rýmy, které velmi hluboce vystihují nejen pointu doby, ale i filmu. Ovocné víno tzv. „čůčo“ nikomu nechutnalo, ale nic jiného tenkrát nebylo a hlavně nebylo love vole nebo-li finanční prostředky. A i přes tu odpornou kyselost a podivný ocas po francovce „čůčo“ klukům chutnalo. Jednotlivé postavy chlapců Žába, Míťa, Lukáš a Popelka jakoby vypadly z černobílých fotografií mého táty, které jsem si v pubertě prohlížela ob víkend v domnění, že pochopím maminku, která nemohla některé chlapce z „party“ ani cítit a čas od času si libovala, že jsme se odstěhovali tak daleko, protože to by k nám chodil nejen „Ledvina“, ale i Sláva, no ale hlavně a toho opravdu nesnesla Tobiáš.

Pokud jsme se coby národ vždy snažili bojovat proti režimu jakýms takýms příběhem, většinou zde hrál roli statný disident kopírující Havla nebo Magora, tedy explicitně kladná postava zastupující český underground. Záporná role bývala přidělena pro změnu archetypu zlého Gottwalda, Husáka či estébáka. V Občanském průkazu tyto postavy zlidověly v kladném slova smyslu. Konečně se přiblížily realitě životů československého lidu, kdy spousta z nás zarputile bojovala proti bolševikovi malými českými činy, kdy si alespoň natrhla 15. stranu v občance a i na to jsme často bývali slabí. Většinou jsme jenom tak přežívali, tedy valná většina z nás. Ti statečnější chodili na koncerty „mániček“ a ti ještě statečnější si „spustili háro“ sami.

Film je výjimečný v tom, že nehraje na city, i když závěrečná smrt jednoho z chlapců, divákovi na radosti nepřidá. Film je výjimečný tím, že vypichuje momenty, které má každý z nás zaryté za nehty jako právě zážitky ze školní jídelny či strach ze soudružky učitelky. Jakoby byla konečně pojmenována skutečnost bývalého Československa za vlády „rudého bratra“. Že tu pevnou ruku režimu vlastně málokdo z nás pocítil. Každý si na hrdinu spíše hrál a kdo si nehrál, tak špatně skončil. Ve filmu se nezadařilo nadanému chlapci Dimitrijovi, který ač hudebně nadaný, ze strachu před socialistickou vojnou, spáchal sebevraždu. Další postavou, která trpěla, byla soudružka učitelka Pivoňková. S tou to však dopadlo dobře. Ačkoliv poslouchala doma potutelně šansony a byla vyhozena ze zaměstnání, podařilo se jí emigrovat do Kanady. Nutno podotknout, že Kristýna Liška Boková mohla podtrhnout rysy soudružky Pivoňkové výrazněji a ne mdle kývat nožkou za účelem zdůraznění přitažlivosti mladé ženy toužící za každou cenu stát na straně největších sígrů školy aneb rozvracečů republiky. Mladíci však své role zvládli dobře. Snadno jsem jim jejich světáckou image za tónů „Stounů“ uvěřila. Aňa Geislerová coby cudná, pokorná žena hrála tentokrát nevýrazně, poněvadž role si tuto pozici vyžadovala. Jen Jiří Macháček se těžko vymaňuje ze svého lehce ironického podtónu vážných figur, kdy diváka prostě v seriózní roli nepřesvědčí.

Občanský průkaz mohu v záplavě Žen za pultem, Majorů Zemanů, Vyprávěj, Pelíšků a dalších tématicky obdobných počinů, jenom doporučit. Konečně se totiž našel režisér, který si skutečně pamatuje, jak to tenkrát doopravdy bylo. Já to nejsem, jen mám taky jedny rodiče, ale mezi námi kaši (plác), řízek (plesk) a zvadlou okurku (žbluňk) čas od času v závodní jídelně při vzpomínce na kuchařku Vlastu jídávám.

Autor: Lucie Flajšmanová | úterý 30.11.2010 12:52 | karma článku: 11,18 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik