Šoa. To se nikdo nedíval?

Vlastně chápu. Přece 'šla' Pojišťovna štěstí...

Mylně (jak je mým zvykem) jsem se domníval, že po nedělním devítihodinovém dokumentu (děkuji ČT2 za odvysílání) bude holocaust ústředním tématem blogu na idnes. A skutečně mi nejde do hlavy, že se nesešlo alespoň několik úvah na toto téma. Zajímalo by mě, kolik lidí se dívalo. (Jen my, co nespíme?) Co by už mělo mít větší sledovanost?

Rudolf Vrba-jeden z mála, který úspěšně z Osvětimi uprchl, popisuje, jak muži transportovaní z Terezína vypověděli poslušnost, když definitivně pochopili, že nebudou převezeni jinam, ale čeká je krematorium a namísto vysvlékávání se, začali zpívat hymnu.. Nebo, když se později stejný člověk zamýšlí nad sporností přínosu faktu, když se podmínky v koncentračním táboře (Osvětim byla i koncentračním, nejen vyhlazovacím táborem) zlepšily a úmrtnost klesla. Větší část z transportovaných pak v tom případě putovala rovnou do plynu, neboť maximální počet vězňů musel býti zachován.. 

Bylo toho hodně k zamyšlení a není ani třeba tolik fantazie, aby se vyjevovaly úděsné obrazy.. Představili jste si třeba někdy, jak celá vaše rodina dorazí v dobytčáku do Osvětimi? A představili jste si, že...? Asi ne. Je to už tak dávno.. A zní to příliš neskutečně.. To se vážně dělo, stalo? To Bůh dopustil? (Např. režisér J. Herz je od té doby ateista, neboť "nepřítomnost Boha byla v koncentráku velice zjevná".) 

Monumentální, neobvyklá délka u díla tohoto druhu byla a je zcela na místě. (Nebo se snad někdo nudil?) Šoa je nesrovnatelná s jiným dokumentem (a nejen délkou..), stejně tak, jako zpracovávané téma se nedá s ničím poměřovat. Nepatetický, až drsný přístup autorů je působivý a člověku běhá mráz po zádech.. Když člen Sonderkommanda popisuje, co se dělo ve 'sprchách' po zhasnutí světel a jaký obraz se naskytl, když se dveře otevřely, mozek to odmítá zpracovat, je to obludně nepředstavitelná záležitost. I psát o TOM mi přijde jaksi divné.. A snad právě proto nikdo nepsal.. Bylo by to nakonec asi nejpřesnější-mlčet. Protože co se k TOMU dá vůbec dodat?

Neméně zarážející je např. i popis způsobu, jakým si Deutsche Reichsbahn účtovala vypravené transportní vlaky. Všichni měli 50% slevu, neboť se jednalo o skupinu nad 400 lidí (a údajně velkoryse přehlížela, když se kvóta 400 lidí někdy nedodržela), děti do čtyř let zdarma.. A vše se samozřejmě platilo ze zabaveného majetku transportovaných.. To ale skutečně jen tak na okraj..při té hrůze.

Zdánlivě poněkud nelogický závěr: Rád bych si přečetl Mein Kampf. Mám to vysvětlovat? Nebaví mě už dozvídat se pouze to, co ten který vyvolený dokumentarista uznal za vhodné, že se mohu z jeho citací dozvědět. Že mi to neuškodí.. Nikterak nepochybuji o obludnosti a zvrácenosti zmiňovaného titulu, ale ty náznaky, vedoucí k holocaustu, bych si rád objevoval sám. Podle jakého klíče si vlastně někdo smí a jiný nikoliv tuto 'bibli' nacismu přečíst? Moc tomu nerozumím.. Mějte hezký večer.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fišer | pondělí 10.11.2008 20:37 | karma článku: 31,15 | přečteno: 2740x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42