Prostě to nechápu..

a asi nikdy nepochopím. Ale odkud začít? Tak třeba:

Jak mohl stejný člověk (Vít Olmer) natočit na jedné straně filmy, jako 'Bony a klid', 'Co je vám, doktore?' a 'Jako jed' a na straně druhé díla, nad kterýma zůstává i andělům rozum stát: 'Playgirls' (Dokonce-zřejmě pro velký úspěch-dva díly..), 'Waterloo po česku' (Vskutku přiléhavý název..) a 'Ještě větší blbec, než jsme doufali'? Nechápu to.. Já jsem teda doufal, že zůstane tím invenčním režisérem.. Na druhou stranu je třeba připustit, že, filmařů, kteří prodělali podobný 'umělecký' veletoč, je povícero. Srovnatelně děsivý a nepochopitelný skok od nadprůměrně kvalitní a přínosné režie předvedla paní Věra Chytilová, která si po filmech 'Sedmikrásky', 'Ovoce stromů rajských jíme', 'Hra o jablko', 'Šašek a královna', dopřála vydařenou komediální vložku 'Dědictví aneb...', aby to, co následovalo bylo těžko pochopitelné (myslím, že nejen mně)-'Pasti, pasti, pastičky', 'Hezké chvilky bez záruky', ale především film, jehož sdělení bylo tak umně umělecky zašifrováno, že ho-předpokládám-chápe pouze paní Chytilová (a řekl bych, že ani ta ne..), totiž 'Vyhnání z ráje'. Já to teda, ve své omezenosti, přiznávám, nechápu. Snad to přijde s věkem.. 

Zdá se, že někteří režiséři točí na svá původně zamýšlená (a vážně myšlená) díla rafinovaně rovnou parodie. Nezlobte se, ale na nás obyčejné lidi je to přílišný záběr a 'nedáváme to', nemaje v sobě tolik kreativního myšlení, smyslu pro abstrakci a já nevím čeho všeho ještě.. Trochu polopatičtěji by to vážně nešlo? Co třeba poněkud staromilsky nejprve natočit onen film, který chcete parodovat? Myslel jsem dlouho, že jste profíci. To vážně nevidíte, jak moc se vám něco nevydařilo? Ani vám to nikdo jiný neprozradil? Nebo je vám prostě líto vynaloženého úsilí a nějak se už ukecáte(když už je to natočený), že to má jakési vyšší sdělení, že jste umělecky tak na výši, že to pochopí až (přes)příští generace? Asi. Zase tak moc se ale neuvolňujte, prosím..  

Sakra. Nějak jsem se zasek' hned u filmu.. Ale jen o nepochopitelných věcech kolem něj by se dalo napsat třicet článků.. Budu se holt muset k mé nechápavosti vrátit příště. Okruh je příliš široký..

Nechápu dále např. naivitu lidí, kteří posílají do televize sms-odpovědi na záludné otázky typu 'Jaké je hlavní město Slovenska?'.  A nechápu tu spoustu zakazujících cedulek. Jsme zemí zákazů.. Kdyby jich byla čtvrtina a měly nějaké opodstatnění, pak ať je jejich dodržování vyžadováno a nejspíš budou i respektovány.. Ale pokud vzbuzují úsměv a přímo nabádají k nedodržování? Co si myslet o zákazu používání skluzavky dětem do deseti let, umístěném u mini-zařízení svého druhu? Kdo jiný by toto měl a chtěl využívat? Zákaz samozřejmě respektován není, což..CHÁPU.

'Estráda' 'S politiky netančím' nebyla dvakrát k popukání ani za spoluúčasti M. Šimka, ovšem to, že tento pořad nalézal své diváky i při sólo účinkování Zuzany Bubílkové, řečené 'Bubu'...nechápu. Nebo se snad tolik lidí dívalo sebemrskačsky proto, aby se pásli na veletrapnosti zmíněné paní a kochali se tou hrůzou? Takto jsem si to několikrát 'dal' i já-ovšem dlouho se to vydržet nedalo.. Nechápal jsem to...

 Kdo vymýšlí vtipy? Kolik jich je.. A znáte někoho, kdo vymyslel vtip? Nechápu to.. Jak může pan Rath předstírat, že stíhá zároveň funkci hejtmana, poslance i stínového ministra zdravotnictví? (A proč jsem to nepoužil do titulku? Na to by se nachytalo 'čtenářů'..) Je (to) normální? Já nejsem ani hejtman, ani poslanec a sotva stíhám.. A jak je možné, že to vůbec zákon povoluje? Nechápu..

Jak mohli Svěrákovi (jinak dobrý, kluci..klobouk dolů) pustit do příjemných Vratných lahví scénu, kdy Svěrák-messenger přepadává přes kolo, přičemž je do očí bijící, že jde o figurínu? Napadá mě 28 způsobů, jak to řešit jinak, když už.. Ale to jsme zase-nepochopitelně-u filmu..

Ne-jeden článek je rozhodně málo. Jak jsem si mohl bláhově myslet, že veškeré své nechápání obsáhnu jedním takovýmto spiskem? To naprosto nechápu..      

Autor: Petr Fišer | pátek 13.3.2009 21:02 | karma článku: 19,29 | přečteno: 1564x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42