Eva už dávno netropí hlouposti..

Škola není základem života, Ducháček to zcela určitě nezařídí a Madla už dozpívala Evropě..

Především si nemyslím, že vrcholem silvestrovského večera by mělo být povalování se před bednou, přepínat z jednoho kanálu na druhý a nadávat na mizernou úroveň nabízené zábavy. Člověk by se asi měl umět zabavit i jinak a když to nedokáže, těžko očekávat, že to televize zachrání. Ta by mohla (a měla) být v ideálním případě právě na Silvestra (stejně tak jako na Štědrý večer) pokud možno vypnuta. Nakonec člověk stejně zjistí, že se z celé té slávy trochu zasmál F.R.Čechovi a o něco více představě, jak se asi tvářil pan prezident Klaus na to, že první novoroční k národu promlouvající tváří je jeho oblíbený Václav Havel.. (Kdo hraje tuto falešnou kartu?)

Stává se, že některá z televizních stanic předem pochopí svou nemohoucnost při vytváření silvestrovského 'zábavného' programu (letos to byla extra tragedie a upachtěná strojenost ze všeho trčela až přespříliš) a sáhne raději po prověřené klasice - starším českém filmu. Jakkoliv je to počin tváří v tvář oněm uměle rozjuchaným 'estrádám' vysílaným na Čt1, resp. na Nově, jistě chvályhodný, podivínům mého typu už se nezavděčí ani tímto..

Ať je film např. ze třicátých let sebelepší, většinou u mě totiž převládne smutné vědomí toho, že všichni ti herci, kteří ve svých rolích překypují životem, energií a elánem už nežijí. Připadne mi to až nepřirozené. Stejně jako to, smát se a nemít v hlavě uhnízděno cosi o pomíjivosti, což celkem spolehlivě kalí zábavu. Určitě měli pocit, že už to tak bude zřejmě navždy - že jsou mladí a úspěšní, že budou prostě takhle bavit diváky i sebe, že je život nádherný. A teď najednou NEJSOU. Je to normální? Nepřerostla nám v tomto kinematografie jaksi přes hlavu? Mně rozhodně ano.. 

'Věčně' mladá Nataša Gollová, Evropu okouzlující Lída Baarová, neodolatelná Adina Mandlová. Neuteklo to příliš rychle? (A nám obyčejným smrtelníkům to utíká podobně?) Ale třeba i takové předscény Wericha s Horníčkem.. Těžko uvěřit, že už nejsou mezi námi. Menšík, Sovák, Hrušínský. Ale i Tomáš Holý, Leontýnka z filmu 'Ať žijí duchové', Luťanský, Hrzán, Schellinger. A to nejsou zdaleka všichni, přičemž mám důvodné podezření, že vše bude pokračovat. Milena Dvorská, alias Maruška z 'Byl jednou jeden král', budiž mi důkazem.

Radost z filmu jsem ovšem schopen si pokazit i jinak. Tak třeba 'Císařův pekař a pekařův císař'. Jistě hezký film s charismatickým Janem Werichem. Když si ale představím, že film byl dotočen pár měsíců po popravě Milady Horákové, přičemž proces s Rudolfem Slánským a spol. byl za dveřmi, mám nepříjemný dojem, že tu vše není tak úplně 'košer'. A pak se má našinec-vašinec z něčeho radovat.. Ech! 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fišer | pátek 1.1.2010 17:32 | karma článku: 21,84 | přečteno: 2284x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42