Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čím víc budeš zticha, tím víc toho uslyšíš

"Mnozí umírají protože nikdy nepotkali někoho, kdo by jim prokázal úctu a lásku, kdo by se jim cele věnoval a vyslechl je".

Jak jsem se učil naslouchat ve vlastní rodině.  Rád bych se společně s Vámi pokusil sdílet a poskládat pár střípků z té různorodé mozaiky, kterou možná někteří z Vás také skládají. Jelikož máme 4 dospělé děti, tak jsem si při jejich dospívání stále více uvědomoval, jak je důležité účinně komunikovat. Když náš nejstarší syn studoval, velmi jsme se lišili svými názory. Oblékal se naprosto jinak, než je to běžné. Udržoval kontakt s lidmi, kteří vyznávali odlišnou kulturu a způsob života, jejichž smyslem byla tvrdá, pro nás rodiče ve středním věku, nepochopitelná hudba a určitý životní styl. Svými názory a postoji někdy vyvolával u jiných známých pobouření a emoce. Dokonce i mezi mnou a manželkou docházelo k napětím a nedorozuměním. Ona byla vždy více tolerantní, mnohem lépe se dokázala vžít do prožívání těchto našich ratolesti. Pochází z jiné země a kultury. Rozumí rozdílům mezi lidmi více, než já. Museli jsme si párkrát sednout a ona mi připomněla i některé mé touhy a potřeby, které jsem prožíval v mládí. Ne tak bouřlivě, skrytě, prostě jinak. Svojí trpělivostí a láskou mi pomohla pochopit, že jablko nepadlo z jiného stromu, ale z mého, i když se odkutálelo velmi daleko, možná jen zdánlivě. Často jsme spolu hovořili a já jsem se pomaličku učil vidět tuto generaci jejich očima. Jednu věc jsem pochopil, díky přístupu mé ženy ke mně i rodině, že i když mnohým věcem nerozumím, mým posláním je tyto děti milovat, navzdory tomu, že s některými postoji nesouhlasím a svůj nesouhlas vyjádřím velmi zřetelně.
''Je logické, že dva lidé mohou navzájem nesouhlasit a přitom mají oba pravdu? Není to logické - je to psychologické. Je to velmi reálné. Odlišně vnímáme. Protože jsme odlišně podmínění. Mají - li dva lidé stejný názor, je jeden z nich zbytečný.'' 1
Abychom dokázali přijímat jiné takové, jací jsou, milovat je, odpouštět bez podmínek, potřebujeme si uvědomit, že i my jsme někým milování, a že nám bylo odpuštěno. Když hovořím s manželkou i jinými osobami, oni cítí z našeho postoje, zda jimi nepohrdáme, zda se nepovyšujeme nad ně. Jen pokorný člověk se dokáže sklonit, jen zlomený je schopen pochopit zlomeného. Kristus jednou řekl, že: ''Komu bylo mnoho odpuštěno, mnoho miluje.''
Nelze přestat komunikovat
Moje manželka a naše děti nechtějí, abych je ve všem pochopil, ale chtějí být milovány. .
''Člověk se potřebuje svěřit, vyprávět o sobě, dát se politovat, dát se povzbudit, dát se podpírat. Vyslechni druhého, znovu a znovu ho poslouchej, neúnavně a trpělivě. Mnozí umírají proto, že nikdy nepotkali někoho, kdo by jim prokázal úctu a lásku, kdo by se jim cele věnoval a vyslechl je.'' 2
Jsem přesvědčen, že stejný princip platí všeobecně. Trvalo mi to dosti dlouho, než jsem pochopil, že má žena a děti jsou každý jiný, jsou jedinečnými osobnostmi. Vyjadřují své pocity jinak, o svých postojích vedou diskuse, potřebují sami najít své místo, poslání, mají svůj jazyk. Jako pastor, ale především jako otec a manžel jsem se pomaličku, ale jistě učil naslouchat a povzbuzovat je. Děti moc netouží po našem moralizování a přitom mnozí z nich chtějí opravdově žít. Naše postoje, které jim hovoří, že je máme rádi, mohou způsobit, že půjdou dál a budou duchovně i citově prospívat.
Myslím, že během času jsem se díky mé rodině naučil přijímat, akceptovat a milovat ty, kteří jsou naprosto jiní, neobvyklí a jedineční.
Naslouchat
''K udržení dobrých vztahů se musíme naučit naslouchat. To však vyžaduje vnitřní sílu a vysoce rozvinuté charakterové vlastnosti, jako trpělivost, otevřenost a touhu porozumět. Je mnohem snazší mít nízkou citovou úroveň a dávat při tom moudré rady''.3
Navzájem si porozumět
Je ovšem úžasné, když stejné principy, byť jen zčásti pochopí a uplatní manželé navzájem, i mladá generace vůči starší. Všichni se stále učíme.  1 S. R. Covey: 7 Návyků vůdčích osobností, str. 275;
2 Michael Quoist: Mezi člověkem a Bohem, str. 78
3 S. R. Covey: 7 Návyků vůdčích osobností, str. 35

Autor: Tadeáš Firla | čtvrtek 17.1.2019 3:40 | karma článku: 6,12 | přečteno: 202x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Pomáhají Svědkové Jehovovi jen svým vlastním členům?

Občas se ptám Svědků Jehovových, zda vedou nějakou charitativní práci, zda pečují o potřebné osoby ve společnosti, samotné matky, bezdomovce, postižené děti, nemocné? Jejich odpověď zní: NE. Pečují jen o své.

20.9.2022 v 19:21 | Karma: 11,11 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Navádění k nenávisti v praxi SJ

Svědkové Jehovovi působí jako slušní, milí lidé. Přesto v jejich literatuře jsou naváděni svými vedoucími k nenávisti vůči těm, kteří, kteří odešli z organizace. Totéž praktikují velmi důkladně. Zdá se to nesprávné a ponižující.

13.8.2022 v 23:24 | Karma: 10,68 | Přečteno: 495x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Boj proti nezávislému myšlení v praxi

Svědci Jehovovi jsou skvělí lidé. Když se však ponoříme do jejich učení, zjistíme, že jsou vystaveni kontrole myšlenek skrze "Věrného a rozvážného otroka" (vedoucí organizace SJ). Potvrzuje to jejich literatura, stačí si přečíst.

13.8.2022 v 20:55 | Karma: 8,27 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Má ještě láska stále naději a vytrvá?

"Ať se děje cokoli láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá." Možná se někdo právem zeptá: "Je to jen další fráze, které slyšíme často, zvláště ty o lásce? Těch písní, básní. Je jich jako písku na břehu mořském.

22.2.2022 v 3:22 | Karma: 4,44 | Přečteno: 97x | Diskuse| Ostatní

Tadeáš Firla

Nepotřebujeme nějaký papír, máme se rádi

Tak to slyšíme občas i v církvi od mladých, kteří spolu chodí. "K čemu nám je papír, když se milujeme?" Tak jsem o tom přemýšlel, občas jsem se to snažil vysvětlit. Jednu z úvah: " Proč je dobré nebát se závazků"? - sdílím s Vámi.

4.1.2022 v 13:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 594x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik