Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ráno

Našpulila horní ret a nebylo to poprvé, kdy věděla, že ho nikdy neopustí. Měla kadeřavé vlasy, zářivý pohled a postavu mladé lvice. Když mu vařila kávu koukal z okna na mraky, druhým zrakem ji pozoroval, cítil každý její pohyb a po chvíli taky vůni kávy, která chutnala báječně, odhalovala před nimi netušené možnosti nového dne a dávala zapomenout na neblahé předtuchy a nechtěné domněnky

Z terasy, na které seděli byli vidět červené střechy domů, osamocené koruny stromů a blankytně modrý obzor, nedbale protnutý bílými pruhy ze vzdušného peří.

Dáš si máslo zeptala se a pak už bylo na stole i s marmeládou a vlasy se jí třpytily ve slunci, tak se jí zeptal co by dneska chtěla dělat, když je  krásný den a oba nemusí do práce, mají peníze a volnost. On byl celý týden na dráze a luštil osudy lidí s jízdenek a ona opíjela obyvatelé místní čtvrti v nedalekém bistru. Ale teď byl víkend, který znamenal pro většinu lidí volno, užívání si života a nicnedělání. Práce víkend práce víkend a život ubíhal a dny se točily ztřeštěně jako na kolotoči aniž si většina z nás dokázala vlastně uvědomit kdo je a kam kráčí. Ale chtějí to lidé vlastně vědět? Jsme ztvořeni k práci a jsme ztvořeni k odpočinku.jsme ztvořeni k životu.jsme ztvořeni? Jsme to podivná stvoření..

Pablo a Helena to věděli a to přinášelo jak trápení tak radost a štěstí.

Venku byl podzim, chladný osvěžující, protknutý významem. Cítil se dobře, silně, jeho tělo bylo pevně přikováno k zemi, jeho hlava se vznášela v oblacích, její vzdušný hlas znamenal spojení s oběma světy. Mluvit, toužit, líbat, dýchat. Nadechl se k odpovědi.

„Budeme to muset udělat takto…“

Jeho slova se pomalu vznášela nad jejich hlavami až ke korunám stromů, k nebi, do meziprostorů, kde všechna slova končí trpělivě uskladněná a připravená na okamžik přeměnit se v čin, ve skutek, realitu… Na počátku bylo slovo. Slovo.

Zatímco spolu hovořili o vážných i nevážných věcech, v hlavě mu proudila miliarda myšlenek, pocitů, představ, superrychlý počítač v jeho makovici přemítal, analyzoval, hodnotil, domníval se.

Kroužili po parku a míjeli hologramy existujících lidí, kteří chtěli také nasát energii dne, m ocného dne, chtěli rozluštit jeho smysl skrz pohyb, chladný vzduch a pomalu se vzdávající slunce, jež bude zanedlouho už jenom svítit, ale ne hřát a za ještě delší dobu ani to ne.

Po pracovním týdnu se vždy cítil vyčerpaný, byla sobota byl vyspaný ale malátný byl klidný ale lehce se chvěl. Práce může být osvěžující, plodná, ubíjející, nesmyslná…Práce je čin, výboj směrem k uskutečnění touhy. Smůlu mají ti, kteří svou prací uskutečňují touhy někoho jiného. Šťastní ti , kteří svou prací naplňují své touhy a přání. Práce jako způsob obživa je zastaralá, trouchnivějící věc v lidském šatníku.

Zasmála se jeho myšlenkám. Smích je ten největší lék, děkuji o Bože neb tvůj smích mě vyléčil, chechtáme se jako pominutí, svým přerývaným dechem pokládáme krutost času na lopatky, zastavujeme jej, krotíme. Sláva nazdar humoru nelehli jsme z úmoru, budem křičet budem řvát za břicho se popadat. Kdo nás slyší ať si píská jeho radost je nám blízká. Nechť je pro nás blaženým, ten co skáče nadšením. Malý pejsek vyskočil na nízkou větev stromu a zuřivě se jí držel, držet se a nepustit, držet se a nepustit…

A až budu velký kluk budu mít svůj dům své hnízdečko lásky a otřískaný velký džíp, psa a houpací křeslo, ve kterém budu kouřit fajfku a koukat na svou rodinu. Taky budu mít zestárlé tělo a hlavu plnou vzpomínek, starou skřín plnou popsaných papírů, sbírku jídelních lístků z celého světa, velkou kuchyni a terasu s výhledem na krajinu, budu mít dobrý pocit když ráno vstanu a když se rozhněvám pujdu do lesa na dřevo, když se zamiluji půjdu psát básně.

Knihovna v pracovně bude nabitá k prasknutí, žena bude čím dál krásnější a já budu objevovat stále nové chutě, vůně a budu se smát pošetilosti svého mládí, kdy jsem si přál vlastnit svět.

Nyní kráčím podzimem se ženou po svém boku, jsem smělý plný obav i přání, nadšení i úzkosti, jsem a trvám. Trvám na přítomnosti, pánové, jsem žadatelem o prodlouženou jízdenku v přítomném okamžiku, jež je věčný. Chci budovat, tvořit, bourat, ničit, chci spát, běhat, řídit se intuicí, nenechat nic náhodě, být hodným a zlým, nenechat přejít chodce přes silnici, pomoci paní s kočárkem, chci vydělat peníze a potom je utratit za nové kolo, jsem tryskáč, jsem unavený sráč, nicka světa, jsem všemocný šiva ničitel, pak zase prázdný obal od prezervativů odhozený v parku. Chcete slyšet víc přátelé moji, chcete se ohnout podívat se do svojí prdele a vidět slunce?

Jsem tady pro vás roztoužený a smutnící, mlčící a chvějící se, křičící a živý.

Na počátku bylo totiž slovo, vy krtci.

 

 

Autor: Filip Rychly | pátek 23.1.2015 22:46 | karma článku: 4,12 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Filip Rychly

Amici miei

Moji milí přátelé mne dokáží vždy potěšit. Kochám se potají jejich rošťáckými názory a řinčící Pravdou, jež si hýčkají a pečlivě střeží jako nový osobní automobil nebo koženou sedací soupravu.

8.10.2021 v 17:40 | Karma: 6,23 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Listopadový uragán

“Oj Duběnko” posteskl si Hrabal ve svém Listopadovém uragánu, “dnes se cítím nějak wetterkrank...” A měl tím na mysli jakousi tesknotu na srdci, pocit smutku a zároveň naděje, kterou cítil v listopadových dnech roku 1989.

30.11.2020 v 11:27 | Karma: 4,56 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Náš podíl

Je osmého března. Projíždím kolem Vltavy a na Výtoni míjím ženu v roušce. První vlaštovka. V předtuše příštích dnů vidím páry vystrašených očí, další promarněné šance na sebezdokonalení a marnost naší touhy po naplnění.

8.7.2020 v 22:49 | Karma: 4,99 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Pravda se skrývá v metru

Již dlouho ze všech stran slýchám, že pravda neexistuje. Všechno je relativní, všechno je subjektivní, všechno se dá zpochybnit. Před nedávnem jsem jel po dlouhé době metrem a kdo by to byl řekl - zjevila se mi tam Pravda.

19.12.2019 v 17:51 | Karma: 12,12 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Varhany

Chrám Svatého Mikuláše v šest večer na začátku října je zaplněn ani ne z jedné třetiny. Pravidelné varhaní koncerty zde navštěvují hlavně turisté - jsou tady Asiaté, Rusové, Izraelci - ti vlastně ne, Španělé a Američané....

15.10.2019 v 9:43 | Karma: 9,04 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 466x
Mám rád literaturu i aktuální dění.

Seznam rubrik