Fotbal: Kdo zaplatí za Teplice?

Coby hrdý fanoušek Sparty jsem byl minulou sobotu smutný – v Teplicích jsme prohráli 3:1. “Kuberovy žluté zmije” byly tentokrát bohužel lepší. Mnohem víc mně ale rozesmutnilo a naštvalo to, co prohru doprovázelo. Navíc jsem si přitom uvědomil, jak se některé naše "vnitřní identity" mezi sebou rozcházejí.

Část sparťanských fanoušků jela do Teplic speciálně vypraveným vlakem, který cestou zdevastovali skoro jako v legendárním Smyczkově filmu Proč? (1987). "Zničili záclonky, podokenní stolky, odpadkové koše nebo části toalet," řekla policejní mluvčí. "V jednom voze rozbili okno a prokopli výplň stěny, další je posprejovaný nápisy." V teplické hospodě pak sparťani hajlovali a u stadionu vyvrátili plot. Na hřišti vulgárně nadávali a házeli dýmovnice a světlice, takže hra musela být několikrát přerušena. 

Jako Sparťan mám s těmito primitivy částečně společnou identitu, spočívající ve vztahu k letenskému klubu. Snad ale nemusím vysvětlovat, že je to to jediné, co mně s nimi spojuje. Chuligány přece nebudu obhajovat jen proto, že mají stejně jako já rádi Lafatu, Kadeřábka a Ujfalušiho. Jsou to prostě gauneři. Já gauner nejsem a bez takhle děsivě nastavené "kolektivní identity" se v životě obejdu. „Stejný hlad, řvavý a frustrovaný, hlad po společenství nebo jen po tom být spolu, pochodovat, zpívat a společně nenávidět,“ napsal o tom kdysi švýcarský kulturní teoretik Denis de Rougemont.

Mohl bych tu citovat i další analytiky masového chování, kteří se fenoménem kolektivního násilí a davové iracionality zabývali. Mohl bych moralizovat a ptát se, proč policie nezasáhla důrazněji. Jako politik bych mohl nabízet "zázračná" řešení, třeba v podobě zpřísnění zákonů nebo povinných psychotestů pro všechny návštěvníky stadionů. Vypadalo by to efektně, ale bylo by to laciné, populistické a hloupé. 

Zázračná řešení neexistují. Lék na fotbalové chuligánství je prostý – stačí jen důsledně používat nástroje, které už máme. Vlak zničili konkrétní lumpové, bordel na hřišti dělali konkrétní výtržníci. Ti by teď měli být jasně identifikováni a potrestáni. Ale hlavně by to viníci měli všechno zaplatit, a to včetně nákladných policejních manévrů. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Humplík | úterý 13.5.2014 20:17 | karma článku: 15,96 | přečteno: 619x