Za komunistů tak katastrofální povodně nebývaly

Dnes jsem měl dovolenou a tak jsem se podíval do archívu, chcete-li kroniky, kterou si den za dnem psal můj děda. Děda byl členem KSČ a svou kroniku začal psát v březnu 1948. Poslední záznam v ní, je z prosince 1989.

Děda byl ve svých záznamech velmi pečlivý a tak jsem zhruba 200 svazků, každý o cca 500 stránkách, nemohl pochopitelně za celý dnešní den přečíst. I z toho mála, které jsem zběžně prohlédl, je však patrné, že za vlády KSČ v naší zemi, bylo jednoznačně daleko méně takových přírodních pohrom, jakými byly například víkendové bleskové povodně. Proč tomu tak bylo?

Z dědových záznamů jasně vyplývá, že komunisté důsledně respektovali přirozený tok řek, říček a potoků. Též výstavbu nových domů plánovali tak, aby se obyvatelé nekoncentrovali v oblastech, kde již dříve byly zaznamenány ničivé povodně a záplavy.

Ono vůbec z dědových záznamů vyplývá mnoho dalších zajímavých informací. To, s čím si ani dvacet let po revoluci neporadila zatím ani jedna naše vláda, Václavem Klausem počínaje a Petrem Nečasem konče, to komunisté ani řešit nemuseli, neboť to neznali. Mám na mysli kupříkladu nezaměstnanost. Ta za vlády KSČ prostě a jednoduše neexistovala. A mohl bych takových příkladů jmenovat desítky a desítky.

Kritizovat vše, co souvisí s komunismem, je v poslední době velice populární. Jak by také ne. Vždyť kritizovat, to je to nejjednodušší. Ale ruku na srdce, přátelé. Vzpomínáte si třeba, jak chutnaly za vlády KSČ třeba takové Lentilky a jak Lentilky chutnají dnes? Nebo jste už zapoměli na opékání buřtů a na to, jak jste si na nich pochutnávali, zatímco dnes se Vám po opečení doslova rozsypou pod rukama?

Nekritizujme proto vše, co komunisté vytvořili. Oni totiž byli stejní lidé z masa a kostí, jako jsme my. Měli stejná přání, stejné sny, stejné názory na život, jako máme my. Važme si proto toho, co zde vytvořili a třebas se klidně poučme z jejich případných chyb.

Udělali-li ovšem vůbec kdy nějaké chyby...

Autor: Filip Fuchs | pondělí 9.8.2010 20:31 | karma článku: 8,63 | přečteno: 319x