Skončila Z1. Skončila špičková zpravodajská stanice.

To, o čem se spekulovalo již delší dobu, se úderem pondělní půlnoci stalo skutečností. Televizní stanice Z1 po necelých třech letech definitivně ukončila svou činnost...

Majitel stanice, slovenská finanční skupina J+T, tak definitivně uzavřela svůj pokus o to, úspěšně provozovat soukromou zpravodajskou televizní stanici v České republice. Ač to byl z pohledu ziskovosti pokus neúspěšný (např. jen v loňském roce vykázala Z1 ztrátu 100 milionů korun) je třeba skupinu J+T za tento její projekt pochválit.

Stanice Z1 totiž byla naprosto špičkovou zpravodajskou stanicí, za jejímž pádem v žádném případě nebylo to, že by svou práci vykonávala špatně. Příčinou neúspěchu Z1 byl především malý okruh potencionálních diváků, které stanice se zaměřením na ekonomické zpravodajství, mohla oslovit. Jednoduše řečeno, v České republice zkrátka "nejsou lidi", respektive dostatečný počet diváků, kteří by se zajímali o ryze ekonomické, navíc častokrát velmi odborně podané televizní zpravodajství.

Stejně tak drtivá většina moderátorů Z1 rozhodně nepatřila mezi typické televizní "mluvící hlavy", které pouze bezmyšlenkovitě "papouškují" text ze čtecího zařízení. Naopak. Drtivá většina z nich danému tématu skutečně rozuměla, uměla si na něj udělat svůj vlastní názor a hlavně, nebála se ho prezentovat televiznímu divákovi.

Potíže Z1 nebyly tedy odborného, obsahového či kvalitativního rázu, nýbrž rázu kvantitativního. Jestliže se v České republice věnuje kupříkladu obchodování s akciemi nějakých 50 000 občanů, potom i kdyby se každý z nich pravidelně na Z1 díval, nebude to stačit na to, aby stanice měla dostatečný příjem z reklamy a byla tak v zisku. V České republice prostě neexistuje dostatečný počet diváků, kteří by se tak intenzivně věnovali finančním trhům či ekonomice obecně.

O to více je třeba vyzdvihnout téměř tři roky trvající podporu a důvěru, kterou Z1 měla ze strany svých majitelů, skupiny J+T. Ač měla stanice ekonomické problémy již od svého vzniku, drželi se její majitelé důsledně svého původního záměru, tedy poskytovat svým divákům vysoce profesionálně zpracované ekonomické zpravodajství. V tomto ohledu si zaslouží "Zet jednička", stejně jako její majitelé, skupina J+T, podtrženou jedničku s hvězdičkou. Z jejich strany k pochybení v žádném případě nedošlo. Dělali svou práci nejlépe jak uměli a troufám si říci, že ji dělali nejlépe, jak to jen šlo. Úspěch každé soukromé televize však spočívá v dostatečném počtu diváků, kteří jsou ochotni její program pravidelně sledovat. Právě to se Z1 nepodařilo. A ani se jí to podařit nemohlo. V České republice momentálně takto orientovaných diváků prostě více není...

Televizní stanice Z1 je úderem pondělní půlnoci minulostí. Těžko říci, zda se v budoucnu vydá některý jiný investor v jejích šlépějích a pokusí se o něco podobného, tedy provozovat v České republice ziskovou zpravodajskou stanici se zaměřením na ekonomiku. Pokud ano, potom by si měl vzít za vzor zejména profesionální přístup moderátorů či zpravodajů Z1. Ten byl totiž vždy příkladný a nelze mu absolutně nic vytknout.

A ještě jedna malá poznámka na závěr. Mám na mysli dokumenty. Dokumentární filmy či celé dokumentární a naučné cykly, vysílané na Z1, byly skutečně vyjímečné. Ač to nebyl hlavní záměr provozovatelů stanice, tak v tomto ohledu směle strčili do kapsy i veřejnoprávní programy Čt 2 či Čt 1, které mají vysílání dokumentárních a naučných pořadů přímo v popisu práce.

Z tohoto pohledu mi je upřímně líto všech pravidelných diváků, kteří doposud nezaznamenali zprávu o ukončení provozu stanice a kteří se v příštích dnech rozhodnou naladit si svou "Zet jedničku".

Místo svého oblíbeného dokumentu totiž na televizní obrazovce spatří již pouze zrnění...

Autor: Filip Fuchs | pondělí 24.1.2011 19:02 | karma článku: 24,44 | přečteno: 1663x