Pražská plynárenská: Máte přeplatek? Tak se moc neradujte!

Včera nám poštou dorazilo vyúčtování naší spotřeby zemního plynu za loňský rok. Za normálních okolností by mi udělalo velkou radost. Díky několika úsporným opatřením při vytápění našeho rodinného domu jsme totiž opravdu dosáhli kýženého... přeplatku!

Nebudeme to tedy my, kdo našemu dodavateli zemního plynu, Pražské plynárenské, bude za loňský rok doplácet, ale bude to naopak Pražská plynárenská, která zašle složenku s přeplatkem nám. Potud je vše v naprostém pořádku a hlavně: je to logické.

Bohužel, tímto jakákoliv další logika ze strany Pražské plynárenské končí. Místo toho, aby nám naše předchozí měsíční zálohy ve výši 1 920 Kč byly sníženy o náš přeplatek (tedy o cca 170 Kč měsíčně) na nějakých 1 750 Kč měsíčně, rozhodla se Pražská plynárenská, že nás za naši loňskou spořivost "odmění" a naše měsíční zálohy na tento rok nám naopak zvýšila, a to na rovných 2 180 Kč!

Logika v podání Pražské plynárenské je tedy skutečně zvláštní. Jestliže jsme za loňský rok reálně spotřebovali zemní plyn v průměrné hodnotě 1 750 Kč za měsíc, potom nechápu z jakého záhadného důvodu nám byly naše zálohové platby na letošní rok navýšeny na 2 180 Kč, tedy o téměř 25%? Jistě, ceny zemního plynu, stejně jako ceny uhlí, dřeva a surovin obecně, se neustále zvyšují a ani loňský rok nebyl v tomto ohledu jiný. Že by se však cena zemního plynu během loňského roku zvýšila bezmála o 25%, o tom mi není nic známo.

Moje prvotní radost z přeplatku byla proto rázem pryč. Smutně jsem jen zavzpomínal na doby, kdy kupříkladu u elektřiny zcela automaticky platilo jasné a logické pravidlo: nižší spotřeba v předchozím roce, rovná se nižší zálohové platby na rok následující. Bohužel, současná praxe v podání Pražské plynárenské je zcela opačná.

Obzvláště frustrující a demotivující to musí být pro zákazníky Pražské plynárenské z řad důchodců. Pro ně to je, vzhledem k jejich omezeným příjmům, doslova šok, když zjistí, že ačkoliv svou loňskou spotřebu zemního plynu omezili a dosáhli přeplatku, přesto budou na měsíčních zálohách platit po celý následující rok výrazně více.

A běhá mi mráz po zádech, když si uvědomím, co asi čeká ty zákazníky Pražské plynárenské, kteří měli za loňský rok, nedej bože, nedoplatek! Jestliže my jsme spotřebu zemního plynu omezili a přesto po nás Pražská plynárenská požaduje o 25% vyšší měsíční zálohy, potom raději nedomýšlím, co čeká ty, kteří měli spotřebu plynu naopak o něco vyšší, než my. O kolik více budou muset letos na měsíčních zálohách zaplatit oni? O 50% více? O 100% více? Nebo rovnou, pro jistotu, o 200% více?

V Kocourkově, jménem Pražská plynárenská, bych se podobným nesmyslným částkám vůbec nedivil...

Autor: Filip Fuchs | úterý 31.1.2012 11:47 | karma článku: 28,80 | přečteno: 2850x