Odmítám přispívat Romům na nový vepřín!

Je až neuvěřitelné, jakou troufalost v sobě mnozí naši Romové vůbec mají. V době, kdy se státní dluh ČR přehoupl přes 1,6 bilionu korun (tedy téměř 160 000 Kč na každého z nás), chtějí srovnat se zemí fungující a prosperující vepřín v Letech na Písecku!

Já osobně naprosto chápu tu skutečnost, že zrovna vepřín, stojící na místě bývalého válečného sběrného tábora pro Romy, může působit nedůstojně. Ano, je to nedůstojné. Je to nedůstojné vůči Romům, kteří zde za 2.světové války zahynuli a stejně nedůstojné je to vůči všem jejich potomkům, včetně všech jejich současníků. Zároveň si je ovšem třeba uvědomit, kolik by celá tato akce stála a hlavně: KDO by ji celou zaplatil. Dle představ Romů by to měl být stát, tedy prostřednictvím našich daní každý z nás. To je však dle mého soudu zcela nepřijatelné!

Zlikvidovat, konkrétně srovnat se zemí, fungující a prosperující firmu a poté ji zcela novou postavit o pár metrů dál, to považuji za naprosto zcestné, šílené a absurdní! Na takovéto monstrakce skutečně nejsou ve státní kase prostředky, obzvláště v dnešní době. Nehledě na to, že stávající památník romským obětem nacistické zvůle v Letech je dle mého soudu naprosto dostačující a více než důstojný.

Trvají-li však i přesto Romové na svých požadavcích, nechť si je tedy zrealizují. Celou akci by si ovšem měli zafinacovat výhradně ze svých vlastních zdrojů! Nechť uspořádají kupříkladu celonárodní, celoevropskou, či celosvětovou sbírku. Nechť osloví význačné podnikatele z řad Romů (ale i neromů) u nás i v zahraničí. Nechť osloví administrativu EU apod. V žádném případě však nemohou a ani nesmějí očekávat, že se vše zafinancuje z našich společných daní.

Bohužel, i v tomto konkrétním případě se ukazuje (a mnohé pobouřené až hysterické reakce romských představitelů v médiích mě v tom utvrzují), jak drtivá většina našich Romů smýšlí. Zcela mylně se totiž mnozí z nich domnívají, že stačí pomyslně natáhnout ruku a stát se o ně, respektive o jejich požadavky, postará a vyřeší je. A v případě, že se tak nestane, začnou s okamžitým obviňováním z rasismu,  z nenávisti a z předsudků nás bílých vůči nim.

Tak tomu ale přece vůbec není. A v případě eventuální monstrakce v Letech už vůbec ne!

Všeobecný nesouhlas s ní totiž není výrazem nepochopení toho, o co v tomto konkrétním případě Romům jde, ale je naopak, obzvláště z pohledu finanční náročnosti celé akce, výrazem toho jediného možného pohledu na celou věc: zdravého rozumu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Fuchs | sobota 21.7.2012 16:00 | karma článku: 38,20 | přečteno: 2428x