"Jsi homosexuál, máš padáka!"

Tuto větu uslyšel nedávno od svého zaměstnavatele můj dlouholetý kamarád Milan. Ta věta je pravdivá. Milan je skutečně homosexuál. Již přes třináct let žije se svým partnerem ve společné domácnosti...

Když mi to Milan říkal, měl v očích slzy. A já vlastně také. Skončit po dlouhých deseti letech v zaměstnání kvůli své odlišné sexuální orientaci, to mi přijde, slušně řečeno, nefér. Zvlášť, když moc dobře vím, jak moc Milan svou práci miluje, žije pro ni a i proto v ní tak vyniká. Milan je skutečně jeden z nejlepších odborníků přes obchodování s akciemi, jakého jsem kdy poznal. Přesto byl svým zaměstnavatelem vyhozen. A důvod?

Jednomu majetnějšímu klientovi se nelíbilo, že se mu při osobních schůzkách věnuje právě Milan. Na rovinu majiteli firmy řekl, že si již nepřeje, aby se mu příště věnoval "ten homouš"! Jinak že prý odejde ke konkurenci. Majitel firmy kupodivu neprotestoval. Ač Milan strávil v jeho firmě dlouhých deset let a patřil k jeho nejlepším zaměstnancům, přesto dal přednost miliónům na obchodním účtu svého klienta, před svým nejlepším zaměstnancem. Vidina tučných provizí z uskutečněných klientových obchodů zvítězila nad obyčejnou lidskou slušností.

Možná si řeknete, že se majitel firmy řídil oním známým "Náš zákazník, náš pán" a potom je tedy vše v pořádku. Vždyť pouze vyšel vstříc přání svého klienta. Je však vůbec přípustné zajít v plnění přání zákazníků až takto daleko? Myslím si, že jednoznačně ne.

Rozloučil jsme se s Milanem a řekl mu, ať si z toho nic nedělá, že s jeho zkušenostmi pro něj nebude problém najít si nové zaměstnání. A stalo se! Po týdnu mi od Milana přišel e-mail. Prý už zase pracuje. A zase ve svém oboru. A zase... v té samé firmě! Nevěřil jsem vlastním očím, ale byla to pravda. Onen nespokojený klient totiž náhle změnil svůj názor. Rázem chtěl zpět svého předchozího obchodníka, tedy Milana. Najednou to pro něj nebyl "ten homouš", ale "pan Milan", či "pan inženýr".

Zajímalo mě, co se vlastně stalo, že tak radikálně změnil svůj názor? Odpověď byla prostá.

Během onoho týdne, kdy se o jeho obchody staral Milanův méně zkušený kolega, přišel totiž tento zazobánek, v důsledku poklesu amerických akciových trhů, v přepočtu o více než dva milióny korun!

Trochu drahá, ovšem naprosto zasloužená lekce za jeho netoleranci, co říkáte...?

Autor: Filip Fuchs | sobota 8.1.2011 17:01 | karma článku: 27,07 | přečteno: 2356x