František Matějka? Světlo na konci tunelu české politiky!

Marně pátrám ve své paměti, kdy naposledy jsem se tolik těšil na živé vysílání pořadu "Události komentáře", tak jako tomu bylo právě včera. K problematice nadcházejícího "Sčítání lidu, domů a bytů" se zde totiž měl vyjádřit i náš kolega bloger, pan František Matějka!

Pana Matějku znám pouze prostřednictvím jeho blogů (povětšinou velmi zdařilých a jdoucích k jádru věci), proto mě velmi zajímalo, jak na mě bude působit skrze televizní obrazovku. Jeho oponentem v diskuzi byl místopředseda Českého statistického úřadu, pan Stanislav Drápal. Moderátorem pořadu byl pan Martin Veselovský.

Již z prvních záběrů působil pan Matějka dojmem silné, charizmatické osobnosti, která ví, co chce a která si pevně stojí za svými názory. Tento můj prvotní pocit se mi potrvdil ihned poté, co pan Matějka promluvil. Jeho hlas byl totiž klidný a vyrovnaný, avšak současně dostatečně důrazný a zřetelný. Pan Matějka mluvil souvisle, bez zadrhávání a jím formulované myšlenky měly hlavu a patu. Musím říci, že na mě udělal mimořádně příjemný dojem a během chvilky si mě zcela získal. Oproti němu působil jeho oponent, pan Drápal, doslova jako vyjukaný zajíc, o moderátorovi Veselovském ani nemluvě...

Zvláště patrné to bylo v okamžiku, kdy pan Matějka poukázal na jakousi neprůhlednou zakázku ve výši 80 milionů korun, která se týkala právě Českého statistického úřadu. Panu Drápalovi se rázem orosilo čelo, začal mlžit, poťouchle se usmíval a nebýt pana Veselovského, který vše pohotově zahrál do autu, kdo ví, co vše bychom se ještě dozvěděli...

Velmi mile na mě zapůsobila také ta skutečnost, že pan Matějka tzv. nevařil z vody, protože pokaždé, když chtěl svoje argumenty zdůraznit, respektive konkretizovat, neváhal nahlédnout do svých poznámek a ocitovat z nich. Tím dle mého soudu dodal svým myšlenkám na věrohodnosti a zcela jasně dokázal, jak nesmyslně a zcela zbytečně budou vynaloženy ony 2,5 miliardy korun, které za "Sčítání lidu, domů a bytů" zaplatíme ze svých daní my všichni.

Ač jsem před svým včerejším shlédnutím pořadu "Události, komentáře" rozhodně nepatřil mezi fanoušky či příznivce pana Matějky a zaujímal jsem k němu, respektive k jeho blogům, spíše neutrální až lehce kladný postoj, po jeho včerejším televizním vystoupení musím říci, že u mě významně stoupl v ceně, neboť se projevil jako velmi zdatný rétor, který navíc dokáže pohotově a hlavně věcně reagovat na položené otázky, aniž by odbíhal od tématu.

Dle mého soudu je pan František Matějka skutečně mimořádná osobnost, o které v budoucnu ještě hodně uslyšíme, protože právě on představuje typ politika, který na naší politické scéně citelně schází. Myslím si proto, že budu hovořit za nás za všechny, když si na adresu pana Matějky dovolím parafrázovat jeden, dnes již legendární, výrok našeho současného prezidenta, pana Václava Klause:

"Více takových Matějků!"

Autor: Filip Fuchs | čtvrtek 10.3.2011 18:04 | karma článku: 35,50 | přečteno: 2899x