Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výsměch NATO Kurdům: Naše přehlídka je důležitější než váš boj

Byla to báječná (ale drahá) podívaná. Bude nás však těšit, pokud se budeme muset bát v našich ulicích ?

Dny NATO v Ostravě-Mošnově a Dny Vzdušných sil AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě, patří k nejprestižnějším evropským show tohoto typu. Jsou a dá se očekávat, že asi i budou, stále populárnější akcí. Vždyť jen letos na oba dva dny dorazilo 225 tisíc osob – což podle organizátorů odpovídá součtu návštěvnosti hned dvou let (2011 a 2014).

Do určité míry se dá tedy říct, že jde i o akci megalomanskou, finančně určitě ne zanedbatelnou. Přesto uznávám, že plní svoji úlohu. Ukazuje, jak jsme na tom po vojenské stránce – zejména z pohledu výzbroje. Je to důležité. Právě takovouto moderní armádu, včetně výzbroje, jak se nám prezentovala, potřebujeme.

Jenomže, omlouvám se, já jsem ještě navíc přesvědčený, že se v současné době potřebujeme zaměřit i na jiný typ obrany naší země. A ten, jak se tak zdá, zůstává někde na periferii zájmu.

Cítím to tak i přesto, že nejsem žádný odborník na obranu nebo bezpečnost, a řídím se tudíž v tomto ohledu hlavně selským rozumem. A ten mi říká, že mohutná letadla, stíhačky a jiné zbrojní systémy nám nebudou nic platné, pokud máme nebo budeme muset čelit, infiltrovaným spícím vlkům terorismu v současné mohutné migrační vlně.

A v těchto mých myšlenkách mě utvrzuje i právě skončený kulatý stůl k tématu obrany, který dnes proběhl v Poslanecké Sněmovně. Výdaje na obranu se budou nyní mírně zvyšovat, jen jsem tam vůbec neslyšel ujištění, že to bude i na ostrahu hranic.

Ano, už slyším námitku, že přece i na Dnech NATO v Mošnově byly k vidění ukázky boje s teroristy. To je pravda, ale byla to jen malá část celé akce. To považuji za chybu.

Nebylo by efektivnější peníze utratit jinak?

A tak přiznávám, že si myslím, že v této době by bylo mnohem užitečnější pro lidi v Sýrii postižené válkou, ale i pro nás a všechny dosud tranzitní evropské země, kdyby prostředky vynaložené na úchvatnou dvoudenní podívanou, byly použity jinak. Třeba na pomoc Syrským bojovým jednotkám YPJ a YPG. Ty bojují s dobře vyzbrojeným Islámským státem, ovšem s naprostým nedostatkem zbraní a munice, chybí jim zdravotnický materiál. Do bojů vyrážejí i přesto, že postrádají vojenský či policejní výcvik, nikdo je nenaučil odminovávat velmi tvrdě dobytá území zpět. A tak tam každý den znovu umírají lidé – většinou civilisté, kteří se snaží dostat zpět do svých domovů.

Pomoc jim by stála dost finančních prostředků, o tom ani chvíli nepochybuji. Ovšem domnívám se, že by se jednalo o velmi efektivní vydání naší armády. Pomohlo by alespoň částečně možná zastavit imigrační vlnu, ale především by mohlo pomoci ochránit i nás před silou a rozpínavostí bojovníků ISIS. Nemůžeme tušit, kolik jich třeba právě na našem území nyní je, a s jakými úkoly. Pokud by jejich role a vedení byly oslabeny, byl by to sice malý krůček, ale přece jen krok směrem k vítězství nad vším tím zvěrstvem, které páchají. A promiňte – domnívám se, že je třeba si uvědomit, že v tuto chvíli už nejde jen o nebezpečí někde daleko od nás. Tomu nebezpečí jsme se dost podstatně přiblížili (anebo ono se přiblížilo k nám?) a je na čase být připraveni mu čelit.

Je to už několik týdnů, kdy informoval například britský list Sunday Express s odvoláním na slova agenta Islámského státu (IS) o tom, že přes 4 tisíce bojovníků radikální skupiny Islámský stát zřejmě tajně pronikly do evropských zemí právě mezi uprchlíky. Citovaný agent hovořil dokonce o jakési realizované tajné operaci a potvrdil, že tisíce „vycvičených bojovníků IS se v dané chvíli nacházejí v Evropské unii". IS prý tajně převáží ozbrojené bojovníky přes hranice s Tureckem a odtud je posílá dál do evropských zemí. To není dobrý signál pro bezpečnost, zvlášť, když se nedávno objevily i v našich médiích informace o tom, že kurdské bojovnice (YPJ) během osvobozování města Kobani nalezly archivy a dokumenty Islámského státu, v nichž byly připravené nové pasy i různé identifikační průkazy pro lidi, kteří mířili podle všeho do Evropy. To vše uvádějí otevřené zdroje.

Vůdkyně kurdských ženských oddílů Nassrin Abdullah při své několikadenní návštěvě v Česku poukázala na to, že právě Kurdové již před lety varovali před nebezpečím islamizace Středního východu, i když jim nikdo tehdy nechtěl věřit. Nyní říká i za ostatní Kurdy, že je zřejmé, že IS jen na Středním východě nezůstane. „Máme skutečně důvěrné informace, že se snaží pronikat do Evropy a USA,“ řekla doslova. Připustila, že se domnívá, že evropské země dle jejího názoru stále neberou nebezpečí vážně, podceňují ho a nedělají ani žádná efektivní opatření. Přitom i výše uvedený zdroj, o který se opíral Sunday Express, měl prohlásit, že cílem infiltrace bojovníků je zřízení chalifátu na celém světě.

Bubáci, strašáci a realita

Zdůrazňuji, že nechci, aby toto někdo vzal jako strašení lidí neviditelným a neexistujícím bubákem. Vycházím z faktů, zmíněného selského rozumu a základních početních úkonů. Mohu se samozřejmě mýlit, což by bylo vítězstvím pro nás všechny. Ale pokud mám pravdu, bude nás i příště těšit pohled na burácející bojovou techniku, když se třeba najednou začneme bát v našich ulicích?

Vraťme se zpět raději ke Kurdům a naší případné pomoci jim. Na nedávné schůzce na Ministerstvu obrany jsem se dozvěděl, že naše země podporuje Kurdy, ale jen na irácké straně. Podpora Kurdů na turecké straně není prý v naší schválené zahraniční politice. Ok. Tak je sice chvályhodné, že pomáháme alespoň Kurdům na té jedné - irácké straně ...

Jen si ale říkám, jestli právě ta turecká strana (strana našich spojenců?) není na zeměpisné straně Evropy. Světadílu, na kterém žijeme, ke kterému patříme.

 

 

Autor: Karel Fiedler | středa 23.9.2015 7:30 | karma článku: 20,44 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel, (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

20.4.2018 v 7:10 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

27.10.2016 v 7:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 366x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.