Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel,  (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

Od takového halasného zastánce a propagovatele přímé  demokracie by bylo asi logicky správné očekávat, že se jí on a celé jeho hnutí (i když, podle toho, co víme, bych já řekl spíše sekta) SPD bude také i řídit a fungovat v duchu těchto pravidel.
Ale ouha, nedávný zásah Policie ČR v místní jednotce SPD v Brně, kde až policisté museli uklidnit asi těžko demokratickou diskuzi (spíše tedy bitku, nebo téměř bitku) o tuším kandidátkách do komunálních voleb na podzim, svědčí o tom, že hlasování v duchu zásad přímé demokracie, po kterém sami sektáři tolik volají, v tomto ukázkovém případě sami nepoužívají, a rozhoduje to, kdo má větší slovo, větší ramena, a asi i víc ušpiněnou hlavu (raději zde nebudu rozvádět nejspíše od čeho .... ). Bylo by zajímavé vědět, zda sami někdy použili princip přímé demokracie a přímé odvolatelnosti politika ve svých řadách - podle toho, co z toho hnutí prosakuje, důvodů u nich samotných by se našlo víc, než dost - vždyť výpovědí vlastního bývalého člena proti vlastnímu bývalému hnutí na PČR se už zařadili mezi ty standardní politické strany. A jakže to dopadlo v tom Brně? …. zcela "nepřímodemokraticky" tamní organizaci rozpustili...

Ale toto pohrdání tolik vzývanou přímou demokracií je ještě patrnější, pokud se týká samotného pana předsedy.
V oficiálních stanovách SPD, zaregistrovaných Ministerstvem vnitra, se v hlavě VI. Orgány hnutí,  bod 4. Předsednictvo, odstavec e) píše: "....rozhodnutí je přijato, vysloví-li s ním souhlas alespoň 3 členové Předsednictva, VČETNĚ předsedy" ! ....asi právě v úžasu zíráte, jak si demokracii představuje ten její ukřičený propagovatel ? ...Ano, lidově řečeno, bez jeho souhlasu ani ránu! Vůbec nepochybujte o tom, že v jiných statích stanov je mu udělena pravomoc případně samostatně rozhodnout o přijetí člena a vyloučení člena (a tím vhodně regulovat členskou základnu).
Ať to trochu odlehčím, pohádkovou terminologií řečeno - je to prostě hlava pomazaná, z Boží vůle král, a slunce jejich jasné ...
Mě hlavně zaráží to, jak vnitro, které má dohlížet na činnost a registraci výhradně demokratických subjektů (a často dělá při registraci stanov dost velké obstrukce), mohlo takové stanovy přijmout a zaregistrovat? Napadá mě jen, že .... no raději to nebudu psát, cenzorů a udavačů máme pobruselsku opět plno. 
A proklamovaná transparentnost a otevřenost hnutí také trochu začala kulhat. Po tom, co jsem na speciální článek stanov SPD několikrát upozornil .... (ano, hádáte správně) ....tyto stanovy z webu SPD zmizely a nelze je už tam najít.
Odpůrci přímé demokracie a plebiscitu musejí mít z Tomia Okamury vysloveně radost. Tento halasný politik (správněji asi politický podnikatel) zěnevěrohodnil (využil a odhodil) už řadu i jiných témat, stejně jako přímou demokracii a institut referenda.

Přímou demokracii ano, ale jen, když jeho se nebude týkat. Chová se jako slon v porcelánu. Vše (myšlenky a ideje) poničí, rožšlape, až se to stane nepoužitelným. A kožich přímé demokracie si obléká zásadně tak, aby byl chlupama od něho ven....tento člověk dělá přímé demokracii prostě v pravdě medvědí službu.
Referendum kdykoliv, na cokoliv, při jakémkoliv počtu hlasujících - jak často kolovrátkuje téma referenda bez omezení, není pro jeho prosazení ta správná taktika. Mám konzistentní názory a trvale a dlouhodobě jsem stoupencem referenda. Na začátek bych se ale spokojil pouze na zásadními problémy - např. přijetí Eura, (ne)akceptování Lisabonské smlouvy, členství v EU. Ale třeba také (možná hlavně) na formulaci základních parametrů zákona o politických stranách a klidně i Ústavy. Případná přímá volba starostů a hejtmanů by měla projít nejdřív obsáhlou a podrobnou diskuzí (ostatně to by mělo být samozřejmé u všech referend, která jsem vyjmenoval) a já jsem přesvědčen, že nyní je toto téma (přímá volba starostů ) celkem i zbytné, nebo řekněme není prioritní.
Při prosazování referenda bude určitě platit, že méně znamená někdy více. Ale panu Okamurovi jde hlavně o lajky na facebooku... Otázce skutečně seriózního prosazování referenda dělá právě on celkem dost medvědí službu....spíše tohle téma znevěrohodňuje a stěžuje jeho prosazení následně těm, kteří ho nebudou brát jako prostředek k politické popularitě a zviditelnění se, ale jako seriózní prostředek demokracie - přímého podílení se občanů na výkonu moci, jak o tom hovoří naše Ústava. 

Pokud o ní pouze hodně mluví a sám se jí ve svém hnutí neřídí, naopak ji doslova potírá, výrazně toto téma, bohužel, sám znevěrohodňuje. Prostě je to spíše takový halasný slon v porcelánu ...  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Fiedler | pátek 20.4.2018 7:10 | karma článku: 16,61 | přečteno: 537x