Hašek chce pomoci Moravskoslezskému kraji? To mohl už dřív

Podle Asociace krajů je Moravskoslezský a Ústecký kraj těmi, které potřebují nejvíce pomoci. Je zajímavé, že to říká i předseda asociace Michal Hašek, který je zároveň poslancem ČSSD. Ve své funkci mohl krajům pomoci již dávno.

Co se týče Moravskoslezského kraje, kde kandiduji do Poslanecké sněmovny za hnutí Úsvit Tomia Okamury, mohu zmínit například privatizace OKD, na které má ČSSD nemalý vliv. Michal Hašek mohl krajům pomoci již dříve.

Co by našemu kraji pomohlo? Uvedu příklad, který sice pochází z kraje Zlínského, ale na tuto situaci se perfektně hodí. U nás se totálně zlikvidovala výroba obuvi, stroje se rozprodaly a koupili je Poláci. Ti dnes vyrábí boty, které exportují na Ukrajinu, do Litvy nebo Ruska. A těží z toho. My naopak boty dovážíme z jiných zemí, protože české firmy na výrobu bot rezignovaly, jelikož by musely dodržovat složitá pravidla a normy.

Další příklad se týká Škody. Ta chtěla dovážet svá auta do Číny, jenže Číňané si stanovili taková pravidla, že se určité množství aut musí v Číně smontovat. Ochránili si tím pracovní trh. Proč to nefunguje opačným směrem? A podobných problémů, nejen v Moravskoslezském kraji, je víc.

Autor: Karel Fiedler | pátek 13.9.2013 20:02 | karma článku: 15,08 | přečteno: 526x