Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dárek od otesánka jménem NATO

Česká republika „slaví“ tento týden patnácté výročí svého vstupu do NATO. Mimo různá významná ( nebo "významná" ? ) prohlášení k této události se nám v jejich záplavě poněkud ztratilo sdělení Severoatlantické aliance, že nám k těmto narozeninám poslala vskutku zajímavý dárek: zprávu o tom, že Češi budou muset ze svých peněženek připlatit na kolosální stavbu nového evropského sídla NATO v Bruselu.

Náš stát  se na stavbě podle mezinárodních úmluv má podílet 1,2 procenty celkových nákladů. To v roce 2010, kdy se se stavbou megalomanské stavby začínalo, činilo zhruba 372 milionů korun. Na stole Lubomíra Zaorálka  však nyní přistála informace, podle které mají Češi zaplatit o 80 milionů více. Jak je to možné?

Původně měl skleněný palác stát zhruba miliardu korun. Už to je v době, kdy jsou celosvětově snižovány výdaje na obranu a svět se navíc potácí v ekonomické krizi, dost. Však také jednotlivé členské státy pěkně skřípaly zuby. Jenomže nyní se ukázalo, že projekt bude podstatně dražší kvůli problémům stavební firmy, která navíc s největší pravděpodobností nedodrží ani termín předání, kterým by měl být březen příštího roku. Každopádně tato firma požaduje za vícepráce, spojené s údajně chybnými výpočty a dodatečnými náklady, které způsobily „nečekané“ požadavky subdodavatelů dalších 246 milionů eur (6,7 miliardy korun) navíc. Jinak hrozí zastavením stavby. Německý deník Der Spiegel dokonce zjistil, že výstavbu provázejí výrazné finanční problémy a firmě hrozí platební neschopnost. 

Skoro by se chtělo říci, že se ona stavební firma, mezinárodní konsorcium BAM Aliance, učila v postupech jak natahovat výdaje na státní zakázku, u nás. V tom jsme skoro jistě mistry: dálnice stavíme v přepočtu na běžný kilometr nejdráže na světě. Téměř každá budova, jejímž zadavatelem je subjekt státní nebo veřejné správy, je předražená. Zatím poslední divadelní etudu na téma „Jak vytrhnout velrybě stoličku“ – rozuměj „Jak vypumpovat ze státní či veřejné zakázky co nejvíc“ předvádí pražský magistrát v tanečku s firmou Metrostav nad dostavbou velkolepého tunelu Blanka v Praze. Zkrátka a dobře, pokud jde o byrokracii, umělé prodražování nesmyslů a obtěžování obyčejných lidí, do této „rodiny“ se jako stát díky naší politické reprezentaci určitě hodíme. Co víc, možná bychom mohli působit i v roli zdatného školitele. .... Co Vy na to? 

Mnohem horší je ale myšlenka, která se tváří v tvář současné situaci na Krymu vkrádá neodbytně na mysl: má vůbec smysl být aktivním členem jakékoliv světové aliance, která má v emblému mezinárodní vojenskou pomoc v případě nouze, jestliže taková aliance nekoná, když je třeba? Ano, Ukrajina není členem NATO, je nicméně jeho dlouholetý partner. Kyjev se účastnil a účastní prakticky všech zahraničních operací spojenců, od Kosova, přes Afghánistán až po protipirátské akce u pobřeží Somálska. Ať si myslíme o politickém převratu cokoliv, jisté je, že Rusko svým vpádem na Krym jednoznačně porušilo suverenitu jiného státu. A co na to NATO, ten „upřímný přítel Ukrajiny“, jak se nedávno vyjádřil generální tajemník Aliance Rasmussen? Nic. Ukrajina halt nezaplatila za bruselský Táj Mahál…

Doposud se NATO (a EU) spíše předváděly jako před rozsvícenou obrazovkou nahrbený a na ni naježený prskající kocour. No možná bych i trochu ubral z té naježenosti. A nyní jsme i svědky prohlášení, že vůči Rusku budou přijata zásadní a rázná opatření. ( doufám, že ten NATOkocour se při skoku do té obrazovky moc neporaní a nepořeže )

Možná je načase, aby si Česká republika ujasnila, co je a kam směřuje. Opravdu chceme platit Řekům důchody výměnou za to, že budeme i my platit v eurech? Opravdu chceme doplácet za předraženou výstavbu nesmyslně velkého a nákladného skleníku NATO výměnou za nejistotu v případě další ruské okupace? V tomto bychom měli mít jasno. 

Dokud toho nebude tuzemská politická garnitura schopna, budou Češi platit. Na výstavbu impozantních budov, ze kterých obyčejný člověk nebude mít nic. Na důchody těch, kteří léta vědomě lhali o své ekonomické situaci. Budou žít bez žárovek, rumu i pomazánkového másla. Pěkný dárek k patnáctým narozeninám.

Autor: Karel Fiedler | pátek 14.3.2014 7:00 | karma článku: 18,41 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel, (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

20.4.2018 v 7:10 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

27.10.2016 v 7:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 366x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.