Bože, jsme my to ale popletenci !

Finance na podporu malého a středního podnikání nebo na renovace objektů, kde by malovýrobci mohli sídlit a vyrábět nemáme..….ale na renovace objektů pro muzea ( a galerie ) ANO !!!

Nepatřím ke spáčům a tak jako častokrát jsem u nedělní snídaně shlédl na nějakém kanálu ČT reportáž tuším odněkud z Jindřichohradecka. Obsahem reportáže bylo zhruba to, že pro chátrající objekty po nějakém zaniklém výrobci z oblasti textilního průmyslu, se nenašel žádný zájemce ani investor. A tak reportáž radostným tónem sdělovala, že se přece jen najde využití jako muzeum autoveteránů a nějaké učiliště tak v rámci rekonstrukce tohoto objektu získalo pro své učně práci na nějakou dobu … ( snad si to pamatuji správně – ta reportáž mne prostě vytrhla z poklidné nedělní snídaně ).

Takže finance na opravu pro využití jako muzeum se najdou ( a v jiných případech jako výstavní galerie apod. ...), ale finance na podporu malovýrobců a drobného a středního podnikání se nám nedostávají ??!!! I v naší obci byl z dotací luxusně zrekonstruován starý objekt na malé vesnické muzeum, lákající turisty. A jinde se z evropských dotací v rámci různých ROPů stavějí cyklostezky, a jak z jiných zpráv víme, občas i nikam nevedoucí .... Zatímco pár byrokratických úředníků má "práci" s přerozdělováním dotací, tak asi i část turistů z početných řad nezaměstnaných, pobírajících různé dávky a příspěvky, nám korzuje nebo bude korzovat po muzeích. A ti nezaměnstnaní, nacházející se v horší sociální situaci, budou dále plnit chodby Úřadů práce.

Na rekonstrukci starých výrobních prostor na modernější, ve kterých bychom podporovali nové malovýrobce toho, co zbytečně dovážíme, peníze nemáme. Ale na další nová muzea a výstavní galerie, o jejichž potřebnosti by se dalo s úspěchem pochybovat, ano !

A tak kamiony nám dále budou vozit zboží, výrobky a potraviny, které jsme dříve produkovali sami, zatímco nezaměstnaní nám budou stát ve frontách na Úřadech práce, a ti lépe situovaní asi navštěvovat ta muzea ....

Možná někteří namítnete, že to je dáno tím, že ty zahraniční výrobky jsou levnější .... opravdu ?! ... rozpočítejte (připočítejte) si k jejich ceně vyplacené dávky a podpory nezaměstnaným, mzdy úředníků a provoz úpřadů ty dávky vyplácející, mzdy úředníků a provoz úřadů přerozdělující ty dotace, připočítejte ty dotace rozkradené, materiální škody způsobené krádežemi nezaměstnaných-sociálně vyloučených. A nezapomeňte připočítat mzdy policistů a provoz policie ty krádeže ( a tunelované operační programy ) šetřící, případně náklady na provoz věznic, kde jsme ty přistižené levně nebo zdarma "ubytovali" .... Mně tedy ta cena dovážených výrobků vychází úplně jinak ...

... Bože, jsme my to ale popletenci ! ( ...nebo spíš pitomci ? )

 

   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Fiedler | pondělí 17.2.2014 7:00 | karma článku: 15,09 | přečteno: 365x