Veřejná služba - buzerace slušných nezaměstnaných

Připravované nové rozpočtové určení daní nejenže připraví řadu malých obcí o peníze, ale stále jim stoupají výdaje, které musí vynakládat za stát. Ten začal - mimo jiné - přenášet prostřednictvím Drábkova ministerstva na obce i politiku zaměstnanosti. Poprvé v letošním roce musí obce doplácet mzdu občanům vykonávajících veřejně prospěšné práce (VPP). Každý rok jsme od úřadu práce obdrželi na tyto občany jedenáct tisíc korun (za jednoho), abychom jim mohli vyplatit minimální mzdu ve výši cca 7300 Kč a odvést zdravotní a sociální poplatky.

          Letos je vše jinak. Dostáváme pouze šest tisíc korun na jednoho pracovníka, tzn. že obec musí sáhnout do svého rozpočtu a doplatit pět tisíc korun měsíčně za každého zaměstnance. Při sedmi pracovnících je to 35 tisíc měsíčně. Spočítejte si, kolik to dělá za deset měsíců, kolik musíme vydat z obecní kasy (350 tisíc Kč výdej, celkový příjem od státu má obec 1,2 mil. Kč na daních, tedy zaplatí za stát 1/3 ze svého). V chudém obecním rozpočtu na to peníze nenajdeme, budeme muset ošidit něco jiného. Za nějaký čas na obci nebude nikdo sekat, hrabat, natírat a uklízet. Budou si to muset zase dělat sami obyvatelé z vesnice jako za komunistů?

          Ještě horší je Drábkovo výmysl veřejné služby (VS). Občané, kteří jsou v evidenci úřadů práce, musí odpracovat až dvacet hodin týdně zdarma ve prospěch obce. Řešení s pomocí veřejné služby je nad mé chápání – dělat zadarmo považuji za prachsprostou buzeraci nezaměstnaných, především těch slušných. Představa, že to postihne ty, kteří někde načerno pracují a na všechno kašlou, je naprosto scestná. Většina těchto „pracantů“ má tolik dluhů a exekucí, že se stejně nikde nadosmrti oficiálně nezaměstnají, takže hrozba, že za ně přestane stát platit zdravotní a sociální poplatky, když nebudou pracovat, je jim vcelku buřt. S jediným rozdílem - budou je honit exekučně i tyto instituce. Stejně z nich nedostanou ani korunu. Argumentace, že je potřeba u nezaměstnaných zachovat pracovní návyky pokulhává, protože jsem přesvědčen, že mezi základní pracovní návyky také patří dostat za odvedenou práci přiměřenou mzdu. Vím jistě, že tudy cesta nepovede. A z toho mála, co nám ještě v obecní kase zbývá, nám stát teď ještě peníze sebere v novém rozpočtovém určení daní za to, že podobné obce jako ta naše, se musí starat o velký správní obvod obce.  Šumavské obce s velkou výměrou, přijdou každá ročně o několik miliónů korun.  Ministři a vládo, nezapomeňte, že stále platí pravidlo: „Náš stát nezbohatne, pokud jeho obce zchudnou“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ferschmann | úterý 29.5.2012 7:37 | karma článku: 25,65 | přečteno: 1678x