Protizákonná vyhláška o kácení stromů

Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, která platí od 15. července 2013, zcela mění kritéria a podmínky, za kterých lze kácet stromy v zahradách. Podle této vyhlášky už majitel oplocené zahrady nebude muset ve správním řízení žádat o povolení pokácet stromy na své zahradě. Tuto vyhlášku komentovala řada médií, každé však trochu jinak.

Není se co divit, je to dáno tím, že sama vyhláška, kterou mj. označila Legislativní rada vlády za protiprávní, zavádí v podstatě nové pojmy, resp. kritéria v rozporu se zákonem. Např. místo velikosti dřeviny uvádí definici zahrady. Tu definuje jako pozemek u bytového nebo rodinného domu v zastavěném území obce, který je stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti s tím, že všechny tyto znaky musí zahrada splňovat současně. Jedna otázka je, zda bývá zahrada u bytového domu, kde žije desítka nájemníků veřejně nepřístupná. Další otázka je, zda se bude jednat pouze o pozemek vedený v katastru nemovitostí jako zahrada, nebo lze kácet i na pozemku vedeném jako zastavěná plocha a nádvoří. Dále totiž vyhláška uvádí, že zahradou je pozemek související se stavebním pozemkem, na kterém je bytový nebo rodinný dům umístěn. Z toho vyplývá, že porazit zřejmě strom na dvoře nelze, přestože může být dvůr oplocen a veřejnosti nepřístupný.  Dále je problémem definice stavebního oplocení, která může  vyvolávat řadu sporů o tom, co je a není oplocení. Vyhláška se vůbec nezabývá definicí, kdo může samotné kácení vyvolat. Zda je to vlastník pozemku, nebo vlastník objektu bydlení, zda to může být nájemce, zda musí být v objektu trvale hlášen atd.

Tato vyhláška zveřejněná ve Sbírce zákonů pod č. 189/2013 Sb., místo, aby situaci žadatelům ulehčila, může vyvolat řadu sporů a nakonec způsobit těm, kteří v dobré víře pokácení provedou ve finále spoustu nepříjemností. Všem bych doporučoval, aby se nejdříve o zamýšleném záměru kácet raději poradili s odborníkem.

Stromy, především ty listnaté, neovocné, mají přece nezpochybnitelný přínos pro přírodu a životní prostředí především v zastavěných částech, mají pro nás řadu důležitých funkcí, jako je produkce kyslíku, zachycují prach, tlumí hluk, poskytují stín, což se nám hodí zvláště teď, v  současném horkém létě.  Ti, kteří budou kácet svévolně stromy jen proto, že z nich padá listí, by neměli nadřazovat své soukromé zájmy nad zájmy veřejné. Bohužel, obzvlášť některým developerům půjde tato vyhláška na ruku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ferschmann | neděle 4.8.2013 15:32 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1000x