Bacha: Ať vás nevidí s poslancem pohromadě

Ani tvrdé sankce nezabrání tomu, aby zákon o lobbingu byl bezzubý! Podle mého soudu tento zákon opravdové lobbisty stejně nepostihne - budou se scházet tu či onde s poslanci, senátory nebo ministry náhodně (třeba na dovolené, v letadle nebo na fotbale).

Těžko jim někdo dokáže opak!

Do možných problémů se naopak mohou nevinně dostat někteří lidé, aniž by si to uvědomili. Někomu bude stačit pořídit tři, čtyři fotografie určité osoby, se kterou má nevyřízené účty,  společně s nějakým poslancem a šupky dupky s tím na vnitro. Udavačů u nás bylo vždycky dost a pokuta už „lobbistu“ nemine.

Do problémů se mohou dostat také určité skupiny občanů. Např. starostové se v rámci nějakého sdružení – mám na mysli např. SMS ČR, SMO ČR, apod. - společně domluví, že budou  apelovat (rozuměj lobovat)  na své zvolené zástupce - poslance a senátory - aby navrhli změnu zákona např. o rozpočtovém určení daní tak, aby malé obce dostaly do rozpočtu více peněz. Pokud to udělám, budu v takovém případě označen za lobbistu, ale myslím si, že v tomto případě právem. To proto, že když chci pomoci správné věci, vyhledám a navštívím několik poslanců a senátorů v jejich kancelářích nebo v parlamentu a budu je žádat o podporu novely zákona. To je přece mé svaté právo v demokratické společnosti, abych se mohl kdykoliv a s čímkoliv obracet na své volené zástupce, nebo už to neplatí?

Pro jistotu (abych se nedostal do problémů), podám raději sám na sebe zprávu na MV ČR.  Tam bude zřejmě zřízeno další oddělení, kde budou tyto informace schraňovat, archivovat, případně vyhodnocovat a pak fízlovat kdo s kým a za kolik?  Hrůza!

Raději si budu dávat pozor, abych se nekompromitoval někde pohromadě s nějakým poslancem nebo ministrem.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ferschmann | pondělí 4.1.2010 13:43 | karma článku: 10,12 | přečteno: 1125x