"V redakci můžeme bouchat šampaňské"

Pád letadla s hokejisty Jaroslavle znamenal vzestup čtenosti serveru Idnes. Jeho redaktoři v té souvislosti navenek projevili vzácnou péči o „etičnost“ příspěvků a komentářů k tématu. To je hezké. Jen by jim z redakce nesměla unikat interní korespondence.

 

Shrňme si to, co všichni víme: poblíž ruského města Jaroslavl se zřítilo letadlo, na jehož palubě zahynul takřka celý tým tamního hokejového klubu. Mezi oběťmi byli i tři Češi. Tato smutná událost vyvolala orgie národní hysterie, kterou dirigoval právě server Idnes. Například ve čtvrtek v 15 hodin 10 minut se na hlavní stránce tísnilo hned sedm článků na toto téma. Dutý patos některý z nich byl neporovnatelný s čímkoliv, co „nejdůvěryhodnější český portál“ v posledních letech vyprodukoval – a kdo Idnes sleduje ví, že pohříchu je s čím srovnávat.

Nějak mi to nedalo a přičinil jsem na toto téma článek, který jsem umístil právě na Idnes. Po pravdě řečeno jsem to dělal s očekáváním, co asi tak bude následovat. Redaktor blogů Idnes Dvořák mě za chvíli informoval o tom, že spot byl stažen z hlavní stránky, neboť je „neetický k pozůstalým.“

Onen text nebyl ničím jiným než prostým vyhraněním hysterického tónu, který v posledních dnech zavedla právě redakce Idnes, která očividně zapomněla, že mrtvým patří úcta, nikoliv cirkus. Ostatně najdete ho na http://ondrejfer.posterous.com a nechávám na vašem posouzení, nakolik je nebo není neetický.

Etika je především věc vkusu. Naprosto chápu, že vzhledem k nějakému redakčnímu kodexu Idnes může můj text být za hranicí. To by ovšem z redakce Idnes nesměla unikat interní pošta. Ta totiž dokazuje, že ti samí lidé, kteří hodnotí etičnost a neetičnost, se mezi sebou radují z toho, jak pěkně jim díky tragédii roste četnost. I s výstižným komentářem interní komunikaci redaktorů Idnes najdete například u Daniela Dočekala zde: http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2017368 i s trefným komentářem.

Věřím, že citlivý přístup redakce Idnes k neštěstí, které je poskytlo, rodiny mrtvých hokejistů nebudou vnímat jako neetický.

(A schválně: tenhle článek pošlu na blog Idnes. Jsem zvědav, jak dlouho tam vydrží:-)

Psáno pro www.digizone.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Fér | pátek 9.9.2011 20:52 | karma článku: 15,57 | přečteno: 1377x