Tajuplný ostrov kazí děti, musí se přepsat

Oblíbený dobrodružný román Julese Vernea Tajuplný ostrov asi zmizí ze seznamu doporučené četby ministerstva školství. Protestují proti němu ekologové i feministky. Chybí v něm ženský prvek i ekologické chování, navíc je rasistický.

Hrdinové více než sto let starého románu podle všeho doplatí na to, že jsou výlučně pánská společnost. Vyplývá to ze společné petice občanského sdružení ENVIage. To sdružuje skupiny aktivistů, zabývajících se perspektivami vývoje společnosti v souvislosti se vzděláním.

„Naše postoje mohou vyvolávat určitou kontroverzi,“ uvědomuje si místopředsedkyně sdružení Viktorie Drhová – Jasná. „Musíme si ale uvědomovat, že žijeme v jednadvacátém století. Nelze prostě připustit, aby se děti domnívaly, že je normální, aby na jednom ostrově žila výlučně mužská společnost bez jakéhokoliv ženského prvku.“

Drhová – Jasná dodává, že by byla s to pochopit fakt, že autor, slavný francouzský romanopisec devatenáctého století, se vyhnul tomu, aby nechal z obleženého města prchat také ženu. „Co ale nechápu je, že se ženská postava v ději románu neobjeví ani v průběhu dalšího děje,“ vysvětluje aktivistka. „Proč například trosečník Ayrton nemůže být žena? Žena dokáže být ještě větší desperát, než nějaký Ayrton,“ tvrdí. „Že pes Top je pes, nikoliv fena, je už dokonalý výsměch.“

Nabídku Jošta Vilímka z komise pro přepisování dětských knih ministerstva školství, že je možné udělat z orangutana Jupa samici, považuje Drhová – Jasná za nepřijatelnou. „To je ukázka naprosto skandálního výsměchu. Copak jediná ženská postava by měla být opice,“ ptá se aktivistka rozzlobeně.

K feministické kritice se připojili i ekologičtí aktivisté. „Pro nás je nepřijatelné, aby nějací šílenci přistáli na ostrově, který tvoří unikátní ekosystém, tam začali bezohledně kácet, rabovat nerostné bohatství a nakonec to celé nechali vyletět do povětří,“ sdělil z koruny smrku, kde je už devátý den přivázaný, ekolog Horymír Šajtle.

Podle Šajtle svědčí obliba, které se Tajuplný ostrov těší u šéfa šumavského národního parku Jana Stráského o tom, že se jedná o knihu s vysloveně houbným vlivem. „Navíc je jasné, že ta propaganda je placená tabákovými koncerny,“ vysvětluje Šajtle.

Naráží na jednoho z trosečníků, námořníka Pencroffa a jeho vášeň pro kouření dýmky.

Ekologové a feministky ale nejsou jediní, kdo bojují proti Tajuplnému ostrovu. Například publicista František Hryz varuje před „schématickým a ponižujícím zobrazením černocha Naba jako nižší formy člověka, který je schopen jen se radovat s nového nádobí a vařit. Přesně takové xenofobií stereotypy vytvářejí interreligiózní rasovou animozitu, jež v důsledku stojí i za šílenou střelbou v Norsku,“ upozornil Hryz.

Ministerstvo školství ještě neví, jak se k celé iniciativě postaví. Mezi signatáři petice se už ale objevila jména herečky Táni Fischerové, filozofa Václava Bělohradského, kněze Tomáše Halíka nebo ekonoma Jana Švejcara. Naopak ostře proti se postavil Ladislav Bátora z iniciativy D.O.S.T. a politikové Jana Bobošíková a Petr Mach.

Proti je i místopředseda Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura. „Je to přímé ohrožení cestovního ruchu,“ uvedl Okamura. „Ten ostrov sice nikdy neexistoval, ale na to v tak klíčovém případě nelze brát ohled,“ vysvětlil Okamura.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Fér | pátek 5.8.2011 8:24 | karma článku: 34,94 | přečteno: 3007x