Mrtví hokejisté dostanou vyznamenání i svatozář

Krátce poté, co ruský prezident Medveděv vydal zvláštní výnos, podle kterého budou všichni lidé s příjmením Jakovlev hromadně oběšení na Rudém náměstí zahájila Svatá stolice na Svatopetrském náměstí proces beatifikace zesnulých hokejistů Marka, Rachůnka a Vašíčka.

„Katolická církev vždy šla v čele pokroku,“ vysvětluje nečekanou rychlost, s níž duchovní hierarchie zahájila kroky k povznesení sportovců mezi nebeskou elitu kněz Tomáš Halík. „Je jasné, že v dnešním světě nemůžeme uspět s pouhopouhým opakováním přežitých, tisíckrát opakovaných nesmyslů o neposkvrněném početí. Musíme držet, jak se říká, prst na tepu doby,“ dodává populární vousatý myslitel.

Tragédie, při které zahynul takřka celý tým hokejové Jaroslavlje podle církevních autorit naplňuje nejedno biblické proroctví. Páter František Chrysostomus Čert míní, že větší shoda mezi různými proudy církevních scholastiků a dogmatiků nepanovala od vraždění neviňátek.

„Budou obráceni v prach a popel, jejich kosti rozmetány,“ cituje Čert Bibli s tím, že jde o jasný signál. „Jen se budeme muset konciliárně shodnout, co to vlastně signalizuje. Ale protože se jedná o tak jasnou situaci, a protože musíme využít momentálního naladění společnosti, vezmeme to hopem.“

Podle informovaných zdrojů z prostředí vysoké církevní hierarchie si katolíci od urychlené beatifikace trojice hokejistů slibuje především stržení pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Ten je katolíkům už dlouho trnem v oku. Pomník by měla nahradit skulptura s trojicí nových světců. Na návrhu už začal pracovat Milan Knížák.

Hokejové neštěstí se ve společnosti nepřestává projevovat. Například to, že ve společnosti zcela viditelně klesl počet grilování považují církevní autority za zázrak – a právě ten je pro úspěšnou beatifikaci a později i kanonizaci nezbytný.

Podle všeho budou tři čeští hokejisté při nejbližší příležitosti vyznamenání in memoriam nejvyššími státními vyznamenáními.

„Jejich smrt je aktem očividného hrdinství, projevem nejvyšší obětavosti a lidskosti,“ uvedl předseda strany Věci veřejné Radek John. „My se o to budeme bít jako se u manťáků bili kluci za nás všechny,“ řekl John roztřeseným hlasem a setřel si rosolovitou slzu. Jedním dechem dodal, že se ze strany jeho strany nejedná o populismus. „Kdo netruchlí, není Čech,“ uvedl John doslova.

Matka jednoho z mrtvých hokejistů na pocty, kterých se mu in memoriam dostává, nereaguje nijak nadšeně: “Kdybyste si řiť roztrhli, hocha mi nevyserete,“ uvedla v tiskovém prohlášení.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Fér | pátek 9.9.2011 11:21 | karma článku: 9,74 | přečteno: 1054x