Vetřelec Prometheus je karikaturou sci-fi

Tak nadějný námět a tak mizerný výsledek! Pokud jste se chystali na nejnovější film Ridleyho Scotta a nemáte problém dát si poradit – jděte na něco jiného.

V titulku jsem prozradil, že nový Prometheus je vlastně pokračováním série Vetřelec, přesněji, má přinést vysvětlení, odkud a proč se vlastně vetřelci ve vesmíru vzali.

Ten film je příšerný, i když zdánlivě aspoň na začátku slibuje dobrou zábavu. Nakonec mě to vlastně nepřekvapuje, odjakživa jsem proti jakýmkoli pokračováním, tím spíše proti pokračujícím pokračováním pokračování...

Prometheovský Vetřelec má největší chybu, kterou filmům taky často vytýkám. Nezvládnuté vyprávění příběhu. Až moc z něho kouká, jak na něm tvůrci chtěli vytřískat co nejvíce peněz a o nic jiného jim nešlo.

Přitom je to obrovská škoda – tak krásný námět by jistě mohl být perfektním příběhem se vším všudy!

Až se divím, že si někdo neřekl: vykašleme se na další vetřelecký odvar a natočíme pořádný film!

Tolik civilizací na Zemi, tolik odkazů kamsi do vzdáleného vesmíru... Tolik možností, na které může lidská výprava narazit ve vzdálené sluneční soustavě – a ona tam nenajde nic jiného, než staré, známé, ojeté a už dávno nezajímavé slizké ozubené žížaly!

Ó, jak originální, pane Scotte! Asi jste musel přemýšlet zadkem.

Co dodat? Jen za snahu jsem filmu dal na čsfd.cz tři hvězdičky z pěti možných – za ten slibný úvod, než se z filmu stala sarkastická sebekarikatura.

Jinak doporučuji recenzi Petra Kořínka z iDnesu: souhlasím, že vedlejší postavy obou robotů jsou jedinečné. V jednom ale film vyniká – lživou kampaní, která jeho uvedení předcházela, jak si všímá Martin Svoboda na aktuálně.cz.

Autor: Zdeněk Fekar | neděle 10.6.2012 1:17 | karma článku: 10,97 | přečteno: 2053x