Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„S pravdou je to jako s prdelí“

Tuhle větu bych sem normálně nesměl napsat. Ale protože ji kdysi řekl respektovaný polský prezident Lech Wałęsa, dostal jsem od šéfů blogosféry laskavé povolení. Soudruzi, tak děkuju za krásný příspěvek do diskuse, co si smíme myslet a říkat a co je zakázané.

Než se vrátím k diskusi o „vulgarismech“, dovolte malé upřesnění. On ten citát celý zní „S pravdou je to jako s prdelí, každý má svoji“ a padl mi do oka docela náhodou dneska odpoledne, když mi z iDnesu napsali, že můj příspěvek nesmí spatřit světlo světa, protože obsahuje zakázaná slova. Jako na potvoru zrovna v dnešním Reflexu Wałęsu cituje polský spisovatel Mariusz Szczygieł. Ne že by to Lech neřekl, ale původně jde o citát jiného, neméně slavného Poláka. Autorem citátu je maršálek Józef Piłsudski.

Kodex iDnesu: sprosťárny od druhého odstavce

Útlocitným jedincům se omlouvám. Tento text může obsahovat větší než obvyklé množství „sprostých“ slov. Ale od perexu níže je to legální, ujistili mě strážci dobrých mravů iDnesu.

Zakázaný blog měl titulek Připos*anost je na h*vno (najdete ho v soukromé části blogu, tam se to prý může). „Vulgarismy v nadpisu a perexu jsou zakázané a nesmí být ani vytečkované,“ napsal mi editor blogu.

Orwell by měl radost

Aby bylo jasno, není to tak úplně pravda. Zdejší editoři jsou někdy připosraní a dobrovolně plní roli editorů i tam, kde to není třeba. Příslušný Kodex blogera totiž říká, že „texty obsahující vulgarismy (zvláště v titulku a perexu), pokud není vulgarismus ojedinělý a nevyhnutelný pro celistvost textu (o přípustnosti v případě sporu rozhodnou administrátoři)“.

Troufnu si říct, že text, který je o tom, co si smíme a nesmíme jako soukromé osoby myslet, si lehce provokativní titulek (navíc preventivně  „vytečkovaný“) zaslouží. Tím spíš, když varuje, že „se jako společnost dostaneme do situace, kterou nám načrtl George Orwell. To by ještě nebylo tak hrozné, za komunismu jsme zjistili, že s newspeakem a doublethingem se dá bez problémů žít. Absurdní by bylo, že se do tohoto nesvobodného světa vrháme dobrovolně.“

Uznávám, to podstatné, co jsem chtěl sdělit, by sneslo i mírnější titulek. Jenže se v textu zmiňuji i o současném nešvaru „vypípávání“ slov, která kdosi označuje jako „nevhodná“ – a o tom, že se přehnanou korektností dostáváme do situace, kdy si pomalu ani nesmíme klást otázku, zda Okamura není Pitomio, Knížák není ču*ák?

Pochopitelně, že něco jako „seznam sprostých slov“ na iDnesu neexistuje.

Cenzurou udržujeme kvalitu

Svým způsobem i rozumím Tereze Boehmové (ale nesouhlasím s ní), která mi k věci napsala: „Na zbytek dotazu (seznam slov) nebudu odpovídat, chápu, kam tím směřujete a můžeme si dopisovat celé týdny a dohadovat se tímto způsobem, ale prosím použijme common sense, děkuji. My – jako administrátoři blogu – se snažíme o jediné – udržet určitou úroveň titulní strany a neodradit čtenáře tím, že si otevře stránku www.blog.idnes.cz a první co uvidí, budou vulgarismy a vytečkované titulky.“

Na druhou stranu, nacistická i stalinistická cenzura jistě svoje zásahy obhajovala podobně bohulibými slovy. Sorry, Terezo, já samozřejmě chápu rozdíl mezi „vámi, administrátory blogu“ a totalitní mašinérii: na druhou stranu, možná bych se tady já měl právo dovolávat selského rozumu a uznání administrátorů, že v daném případě byl titulek „ojedinělým vulgarismem“ odpovídajícím kontextu.

Hážu to za hlavu – i když jsem na blogu našel samozřejmě i texty, kterým v titulku slovo „prdel“ prošlo bez mrknutí editorského oka. V mailové korespondenci jsem sice slíbil, že napíšu, o který příspěvek jde – ale on je tak trestuhodně slabý, že bych se styděl na něj vůbec odkazovat. Však stačí dvě tři vteřiny strávit na googlu k ověření, že nelžu.

Snad se kvůli slovu nepo... aneb Nebuďme tak prudérní

Přijde mi trochu absurdní citovat sám sebe, ale copak dobrovolné cenzorství editorů blogu není absurdnější? Proto tady zkopíruju poslední dvě věty ze „zakázaného“ článku:

Zkusme akceptovat, že každý člověk je osobnost, s právem na vlastní názor, byť by byl sebeblbější. Takové riziko je přijatelnější, než možnost, že se staneme společností jedinců, kde všichni ostatní si myslí totéž, co já.

Abych byl férový, je potřeba uznat, že za celou dobu mého blogování (které jsem teď hodně zanedbával) je to teprve můj druhý případ, kdy jsem narazil na odlišné chápání toho, co je na iDnesu stravitelné. Naposledy jsme se handrkovali v lednu 2011 o to, zda se smí použít slovo „šprcka“ – nejdřív bylo na seznamu zakázaných slov, ačkoli nebylo v titulku ani perexu, protože jsem se ale nedal, nakonec z něj vypadlo, když se článek objevil zpět.

Je ale pravda, že jsem si dneska vzpomněl na Daniela Dočekala, který si všiml, že Na svobodném blogu můžete použít slovo šprcka, na iDnes blogu nikoliv a kladl jsem si jeho tehdejší otázku: Proč si vlastně nepíšu nějaký svobodný blog?

Milí čtenáři a čtenářky, vážení spolublogeři: Znamená to, že chceme, aby na iDnesu vládla připosraná autocenzura?

Autor: Zdeněk Fekar | čtvrtek 7.8.2014 20:48 | karma článku: 15,76 | přečteno: 1149x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Twitterovské hvězdy: Babiš, Schwarzenberg, Spock a čeští fotbalisté

Po deseti měsících pauzy se vracím na blog. Twitter za to může! A také československý byznysmen Andrej Babiš, jehož definice twitteru mě zaujala...

8.6.2013 v 1:24 | Karma: 12,78 | Přečteno: 714x | Diskuse| Média

Zdeněk Fekar

Jste šílená? Hledat práci, když máte děti?

Žena středního věku s dětmi nemá v práci co dělat. Je neschopná, dejme šanci mladým a nadějným! A když už někde pracujete, nejste nic než otrok, nula, na kterou je třeba jenom řvát a nutit ji sedět v práci do pozdního večera... Je vám to povědomé? Tak upřímnou soustrast. Pokud kroutíte hlavou, buďte rádi, že nemusíte hledat práci.

25.8.2012 v 23:50 | Karma: 27,77 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Ve Fio bance o peníze klienta nepečují. Rozfrcají je!

Bývalo zvykem, že banka byla solidní instituce, která pečovala o vaše peníze. Pracovali v ní lidé, kteří korektně a důsledně plnili roli dobrého hospodáře. Dneska už to neplatí. Moje čerstvá zkušenost z Fio banky mě stála tři stovky. Kvůli jejich vlastní neschopnosti a nepořádku.

16.8.2012 v 23:50 | Karma: 22,57 | Přečteno: 3158x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bourneův odkaz se do filmu už nevešel

"Svět je čím dál horší? Nebo já měknu?" Povzdechl jsem si na twitteru dneska krátce poté, co jsem viděl nejnovější film "bourneovské" série. Odkaz slavného agenta je v nejnovějším filmu slabší, než průměr: nadějný začátek, ale bídný konec.

12.8.2012 v 0:03 | Karma: 8,98 | Přečteno: 955x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Fekar

Polski film upekli pejsek a kočička

Tvůrci televizní Partičky by mohli zažalovat Mirku Spáčilovou. Podle ní je nový český Polski film taková brněnská verze populární televizní šou. Tak to prr! Je to spíš film s dobrým nápadem, ale rozprcaným scénářem.

16.7.2012 v 7:07 | Karma: 9,38 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.