Poslední pražská defenestrace: Svoboda rulez!

Předloni v listopadu jsem napsal strašně hnusný blog. Ještě teď se za něj stydím. Brilantní primátorovo ovládnutí hnízda pražských modrých ptáků mi dává příležitost k nápravě.

Praha už se za svého primátora zase nemusí stydět!Web Bohuslava Svobody

V listopadu 2010 jsem na čerstvé zvolení Bohuslava Svobody primátorem reagoval rádobysarkastickým pamfletem, v němž jsem jeho loutkovou vládu nikým nezvolené koalice ODS a ČSSD fiktivně přenesl do časů socialismu. I tehdy lépe než my sami věděli soudruzi, co je pro nás dobré.

Nestydím se za to, že jsem nového primátora tehdy špatně odhadl, ale za to, že jsem jej v rozčilení přejmenoval na Sobotku. Ani pod sebevětším tlakem emocí by člověk neměl zapomínat na pečlivou korekturu vlastního textu. Pravdou ale je, že dosazení Svobody na pražský trůn vypadalo jako beznadějné zakonzervování vlády kmotrů.

A hle! Čert ví, jestli už tehdy doktor Svoboda plánoval s kmotry zatočit, nebo jen zdatně změnil směr jízdy. Ale povedlo se! Už jenom jeho sebevědomé vládnutí na radnici dává naději, že se Praha za svého primátora po dlouhé době zase nemusí stydět.

O to víc mi udělala radost dnešní zpráva, že Svoboda převzal také otěže pražské ODS. Navzdory demagogickým plkům dřívějšího modroptačího místodržitele, dnes už nešťastného Borise Šťastného o laciném výprodeji občanských demokratů do rukou TOP 09, je to zpráva dobrá i pro samotnou Občanskou demokratickou stranu.

Šťastný totiž zapomíná, že dnešní defenestraci renegátů jemu podobných totiž neprovedl samotný primátor, ale šlo o demokratické rozhodnutí straníků samotných: lidi, kteří jako on stranu přivedli ke krachu, už prostě ve vedení dál nechtějí.

I když uvnitř strany to teď na celostátní úrovni jistě vře ještě víc, můžeme se těšit, že ódeeska konečně přestane být rozdělovnou lukrativních trafik pro vysoce postavené papaláše, ale zase stranou, která si získá zpět svoje voliče.

Autor: Zdeněk Fekar | pondělí 30.1.2012 23:03 | karma článku: 20,62 | přečteno: 1332x