Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

freedom1989

10. 11. 2010 22:45
Skvělý film, dobrý článek.

Atmosféra doby mi přišla vystižená výborně, šacování celníkama je strašná a věrná scéna, zažili mnozí. Já si to užil při cestě vlakem s Čedokem z Frankreichu a bylo to taky žůžo ponižování.

Občanku jsem coby zaostalej venkovan natrženou neměl a na kontroly si pamatuju matně, ale moji budoucí ženu buzerovali, protože měla občanku v době kontrol na škole zrovna na pasech a vízech, čuli v tom diverzi. Řekla, že jí tam občanku odnesl otec. A čímpak je otec? Vyklepaně odvětila "Vedoucí odboru vnitra.." To z ní vylítlo, neb tomu tak v tom podniku říkali a policajt zajel a nechal ji odejít. Tchán dělal podnikovýho právníka v okresním městě :-). Zato žádosti o devizový příslib si pamatuju dobře, žádal jsem 5x a pokaždý pak jen jezdil prstem po mapě. Měl jsem fantazii, tak to možná bylo romatičtější.... Zato návštěva CCCP místo Itálie a Francie byla velmi poučná.  "Zlatý" 70-tý, to měli blbové a křiváci hody. Ne že by dnes nebyli, ale můžete je většinou ignorovat.

0 0
možnosti

mirekrt

10. 11. 2010 17:37
Vážení, prošlí mládím, vzpomínejte v dobrém na to svoje

Jak si mohl každý všimnout v českých i zahraničních filmech, vracejících se do minulosti, dobrá nálada, láska a dobré vztahy v určité skupině lidiček se konaly v každém režimu i za nejsilnější normalizace, stejně tak v padesátých letech, za okupace, za první republiky i za c.a k. Rakouska.... A ty dobré vztahy a láska kvetly i navzdory materiálnímu nedostatku.

A stejně tak na svoje dnešní mládí budou stejným způsobem vzpomínat dnešní puberťáci, mají stejné problémy sami se sebou, se svými rodiči a učiteli, jako jsme měli my, naši rodiče a jejich rodiče i rodiče prarodičů...

A o tom, že doba za okupace, v padesátých i za normalizace byla pro většinu špatná a pro patolízaly v něčem jen o chlup lepší, víme všichni, jen ta horda patolízalů nemůže zapomenout, že se měli zadarmo líp, než jejich okolí. I když ono líp bylo těžce relativní, byli jen obyčejnými kápy v obrovském koncentráku...

Je vynikající, že se u nás vůbec mohou točit filmy jako je Občanský průkaz a třeba Pelíšky a Pupendo.

0 0
možnosti
B

benito.juarez

7. 11. 2010 20:44
Já mám přes 40 a pamatuji si ze 70. let skoro houby.

Proto jsem rád, že mi to někdo mladší vysvětlí.

0 0
možnosti
V

Vendy83

8. 11. 2010 16:32
Re: Já mám přes 40 a pamatuji si ze 70. let skoro houby.

Nebo můžete vyrazit do knihovny...říká se tomu vzdělanost a s věkem toho mnoho společného, jak se zdá, nemá...

0 0
možnosti
JN

Pepan11

4. 11. 2010 10:58
nikdy nebyl tak krasny hospodsky zivot

Nikdy jsem se neopijel tak levne a tak radostne (tehdy zivot v hospodach jen kvetl) jako v dobe normalizace. Jinak - tehdejsi manicky a dnesni drogove zavisli jsou jeden a tyz typ nekonvencnich, originalnich, blablabla osobnosti. 

0 0
možnosti
K

kaktusak

2. 11. 2010 18:13
Normalizace patřila k nejlepším obdobím

českých dějin.

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

2. 11. 2010 18:17
Re: Normalizace patřila k nejlepším obdobím

Ty,poslyš... provokovat tímhle způsobem je hodně slabý...  Už tady seš provařenej,chtělo by to něco jinýho :-)

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

2. 11. 2010 15:26
Ještě jsem to neviděl,ale...

Tyto filmy by si měly dávat hodně majzla - my,kteří jsme tu dobu jako týnejdři prožili - jsme všichni v "klubu náročného diváka" a jakoukoliv nesrovnalost na plátně dovedeme náležitě okomentovat ;-)

0 0
možnosti
VS

Astaroth

2. 11. 2010 15:19
dite na zacatku traileru

Proc pusobi dojmem, jako by melo zakouzlit wingardius leviosa a nechat obraz G.Husaka nechat poletovat po tride?

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

2. 11. 2010 9:09
Jo jo, život v 70.letech múžeme dnes jen závidět

současná doba je příliš sterilní, uspěchaná a nepřeje romantice Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.