Estébák Jiří Mádl ve své práci obstál

Vyčítat se mu dá mnohé. Ale ne to, jakým způsobem herec Jiří Mádl pracoval pro Státní bezpečnost.

Klobouk dolů! Není estébák jako estébák – a Mádlův výkon byl podle mě vynikající. Doufám, že už každému došlo, že herec samotný pracovníkem tajné státní policie nebyl. (Vždyť ani nemohl být, narodil se v roce 1986.)

Perfektně zahrál roli Adama Horného ve filmu slovenského režiséra Juraje Nvoty Eštébák, který kdo ví proč v češtině pojmenovali nepřesně Konfident.

Za špatný překlad může česká distribuce, za ostatní chyby už tvůrci filmu. Přesto jde ale spíš o prkotiny, celkově pro mě byl film docela svěžím překvapením.

Když už zminuju nepřesnosti, stojí za to nějakou uvést, že ano? Nemusím se namáhat, celkem dost jich vypsal ve své recenzi František Fuka.

Dvě bych ale snad přidal – asi není myslitelné, že by v době normalizace pracovník Státní bezpečnosti nosil náramek, který herec nosí i v civilu, stejně tak předpokládám, že na budově socialistické bezpečnosti tehdy nenechali nápis Policajné riaditeľstvo. (Tím prvním jsem si jistý, tím druhým ne stoprocentně – prosím případné znalce o upřesnění.)

Vážně to nejsou podstatné výtky, jen svědčí o tom, že film se šil trochu horkou jehlou. Ale herecký výkon Jiřího Mádla všechny nedostatky s přehledem strčí do kapsy. Naopak Mádlovi estébáčtí šéfové Ondřej Vetchý nebo Jan Budař, jakkoli jejich herectví mám jinak rád, působí trochu jako parodie rolí, které měli hrát.

Každopádně film doporučuji všem, kteří se zajímají o nedávnou česko-slovenskou historii. Věrný dokument to sice není, ale něco z atmosféry té podivné doby rozhodně nasajete.

Shodou okolností jsem den předtím byl na prohlídce Malé pevnosti v Terezíně a přemýšlel nad tím, jak snadno se lidé stanou kolečkem v nějaké obludné státní mašinerii. Nijak tím nechci estébáky omlouvat, ale o tom vlastně film je – stačilo málo a z normálního kluka nadšeného pro svoji práci se stal člověk pronásledující jiné.

Na čsfd.cz jsem filmu dal čtyři hvězdičky z pěti možných (80 %).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fekar | sobota 7.7.2012 1:03 | karma článku: 11,61 | přečteno: 1901x