Čtvrtý agent Bourne shořel v irácké Zelené zóně

Jako celá americká válka proti Iráku působí i nejnovější film režiséra Paula Greengrasse s Mattem Damonem v hlavní roli. Příliš kašírovaně.

Shodou okolností film Zelená zóna přišel do českých kin ve stejném týdnu, kdy americká okupační správa vrátila Iráčanům kontrolu nad vládní čtvrtí Bagdádu.

Distribuční firma Bontonfilm o filmu tvrdí, že si zaslouží srovnání s trilogií Agent bez minulosti / Bournův mýtus / Bourneovo ultimátum. Jistě, jméno režiséra i herce představujícího hlavního hrdinu se musí využít v marketingové komunikaci. Nevěřte tomu. Nový film čtvrtým Bournem není ani omylem.

Už proto, že Matt Damon tentokrát nehraje agenta, ale vojáka americké armády pátrajícího v Iráku po zbraních hromadného ničení. Tedy důvodu, proč US Army oficiálně vtrhla do Iráku. Celý příběh se pak vyvíjí, jak zákonitě musí: neohrožený voják Miller začně tušit, že v Iráku žádné zbraně hromadného ničení nejsou a na vlastní pěst začne pátrat jednak po tom, kdo si všechno vymyslel, a s pomocí vysokého hlavouna CIA se snaží kontaktovat iráckého generála k navázání spolupráce.

Dějově je to vážně slint. Vůbec se nedá říct, že se v kině budete nudit, jenom všechny akční scény působí příliš málo akčně, skoro to vypadá, že válka v Iráku byla jenom nevinná počítačová simulace. A ona vlastně byla: zatímco pár naivků věřilo, že bojuje za správnou věc, pro jiné to byl jen jeden obrovsky výhodný kšeft.

Výstižně o tom píše Kamil Fila na aktuálně.cz. Zatímco on ale film hodnotí 85 %, sám jsem mu dal na čsfd.cz jen tři hvězdičky z maximálních pěti. Není to film, na který se nedá dívat, ale víc než průměrná agitka to rozhodně není.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fekar | neděle 6.6.2010 20:15 | karma článku: 6,07 | přečteno: 1944x