Člověk v tísni na příkaz cenzorů ze socdem?

Vůbec není až takový průser, že středočeský hejtman David Rath vydíráním donutil ředitele, aby se jejich školy vzdaly studentských voleb nanečisto. Daleko horší je, že sociální demokraté jsou se svými cenzorskými praktikami úspěšní. A úplně nejhorší, že mladí to nechtějí vidět.

Koho budou volit mladi v roce 2010?vyplnto.cz

Za nápad uspořádat Studentské volby nanečisto by si Člověk v tísni zasloužil spíš jedničku. Dočkal se ale nátlaku ze strany sociálních demokratů a nakonec jim couvnul: výsledky oficiálně zveřejní až po ukončení skutečných voleb.

V situaci, kdy se to předvolebními průzkumu jenom hemží, není nic proti ničemu, kdybychom se hezky poctivě hned po studentském kole voleb dozvěděli, jaké jsou preference mladých. Ale budiž, nezbývá, než dohody respektovat: Člověk v tísni dělá mnohé užitečnější věci a v situaci, kdy se zdá být jisté, že oranžoví budou našimi příštími vládci nejen na krajské úrovni, je ústupek nevládní organizace poměrně pochopitelný.

Nepochopitelné ale je, že malý diktátor Rath neváhá zneužívat svoji hejtmanskou židli. Podobné zásahy byly v předlistopadovém období na denním pořádku, v demokracii ale nemají co dělat.

Jenže i když mají Paroubkovci v názvu strany slovo demokracie, demokratické jednání je jim cizí. Jiný jejich cenzor Jarda Tvrdík přikázal Českému rozhlasu, aby používal předvolební průzkumy schválené stranou. A co myslíte, že udělal veřejnoprávní rozhlas pár týdnů před převzetím moci pomeranči? No jistě, slabé vedení politicky zneužívaných médií se vždycky rádo přizpůsobí.

A pak se divíme, že mladé lidi politika nezajímá a skutečné volby jsou jim ukradené. I když ono to s těmi průzkumy je vachrlaté: docela věřit se jim asi nedá, když nevíte, jaké bylo zadání a jaké zpracování.

Kdyby mladí na volby tak kašlali, proč by se jich socdem tolik bála, že je zakázala na školách? Přátelé Tvrdík a Rath asi dobře vědí, že je důvod ke strachu. Stačí se podívat na průzkum Volebních preferencí mladých, který v únoru a březnu realizovala na serveru vyplň.to Blanka Lednická.

Já mladým lidem věřím, že k volbám nakonec přijdou a sociálním demokratům to pěkně spočítají. Protože když ne oni, kdo už jiný? To by pak v tísni mohla být nejenom jedna obecně prospěšná společnost, ale každý člověk v této zemi.

Autor: Zdeněk Fekar | neděle 2.5.2010 22:05 | karma článku: 29,74 | přečteno: 1825x