Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černoši v Česku nemají co dělat. Pobuřuje vás to? Chytli jste se do pasti!

Jeden nenápadný černoch v letáku obchodního řetězce spustil lavinu rasismu v Čechách. A taky solidární protirasistickou vlnu. Nebo taky ne. Když nemáte klapky na očích, musíte vidět, že jsou to jen kecy.

Připomínat, v čem „kauza“ černocha z letáku řetězce Lidl spočívá, je asi zbytečné. Neexistuje snad jediné médium v Česku, které o ní nereferovalo, iDnes nevyjímaje: řetězec prý čelí nevídaným rasistickým útokům netolerantních Čechů.

Pěkná blbost! Češi nejsou rasisti. A jestli někdo rasista je, pak je to pár sluníčkářů, které hloupá hláška na facebooku Lidlu „pobouřila“ a vyprovokovala k masivnému odporu. A protože média mají čím dál méně o čem (skutečně důležitém) ochotu psát, ráda se chytnou podobného nesmysl. Boj proti rasismu, to vypadá na krásnou kauzu. A samozřejmě, rozvášnění čtenáři na obou stranách táborů budou klikat a diskutovat o sto šest. To se to bude prodávat reklama!

Černá kauza není nic než chytře vymyšlená kampaň Lidlu. Prostor v médiích je i při jejich upadajícím významu příšerně drahý – a chytře vymyšlená provokace spolehlivě zabere. Stačí jeden šikovně umístěný černoch (v letáku, v případě Lidlu, nebo v titulku, jako jsem to zvolil já) a o všechno ostatní se postará šeptanda (moderní mladý marketér by napsal „word of mouth technika“).

Myslet si, že jsou Češi rasisti, je vážně pitomost. Kdo to tvrdí, je buď demagog, nebo opravdový hlupák. Černoši, Vietnamci, feministky, gayové a jiní představitelé „diskriminovaných“ skupin jsou kolem nás už desítky let a nikdo nehne ani brvou.

Hitler prodává, černoch taky. A sex (když je dobrý). Prostě: šok

Samotný Lidl už roky pracuje s motivem evropských zákazníků z mnoha zemí. Pokud vím, nikoho to nepobouřilo. Letošní „provokativní“ kampaň je přitom jen slabý odvar toho, co jiné firmy se stejným úmyslem dělají: ve světě marketingu učebnicovým příkladem je Benetton, který narozdíl od Lidlu skutečně šokuje. Lidl to udělal relativně chytře, prostě vsadil na to, že když se v letáku objeví černoch, někdo se chytí (kdoví, jestli si pobouřené reakce na facebook nenapsal sám) a média pak začnou banalitu nadšeně přetvářet v důležité téma. (Podobné pokusy v Česku mají i vysloveně trapné snahy, jako třeba když se nakladatelství Euromedia snažilo předstírat, že z pornografického studia unikly záběry natáčení soulože.)

Každý, kdo trochu přemýšlí a ví něco málo o reklamě, ví, že od samého začátku šlo o úmysl. Marketingově je totiž jasné, že černoch v českém letáku nemá co dělat! To není rasismus ani xenofobie, ale marketing je v zásadě nudná profese, která vychází z odvoditelných reakcí a kalkulací. Nabízí věci „typickému zákazníkovi“, představiteli cílové skupiny, čili prostě zákazníkovi, který je „průměrným“ zájemcem o dané zboží. Černoši u nás běžně nežijí, nepředstavují 80 % všech obyvatel, proto logicky do letáku nepatří. Hezky to na Médiáři popisuje Marek Prchal, narozdíl od něj jenom tvrdím, že ze strany Lidlu nešlo o dodatečné žehlení průseru, ale od samého začátku naplánovanou kampaň. Třeba Security magazín si všiml, že stejný model Lidl nasadil i v Polsku, slovenským zákazníkům naservíroval mulatskou holčičku.

Takže, nechme kauzu usnout. Raději si pusťte video, na kterém neznámý kameraman zachytil reakci Adolfa Hitlera, když objevil černocha v letáku Lidlu :-)

Autor: Zdeněk Fekar | čtvrtek 12.1.2017 2:30 | karma článku: 23,12 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Věříte vládě nebo na ni máte vztek?

Nouzový stav kvůli koronaviru platí od neděle. Pár dní předtím už vláda žonglovala se zákazy. Premiér Babiš se prsí, že jeho vláda patří k nejlépe reagujícím, na sociálních sítích to ale schytává pro neschopnost. Kdo má pravdu?

20.3.2020 v 19:38 | Karma: 20,76 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Volím Václava Havla. Tedy Michala Horáčka

Naše země nevzkvétá. Kdyby jen to. Ona přímo hnije. Od posledních prezidentských voleb fialový hnus prosakuje z Hradu celou společností, nejnověji zasáhl vládní budovy. Nejvyšší čas vyndat klíče, vyrazit do ulic a zvonit. Končíme!

7.1.2018 v 16:19 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fekar

Rusům patří dík za tanky v roce 1968

V noci na neděli jsem si zase pouštěl album dobových krylovek. Patří to k tradici jednadvacátého srpna. Uvědomil jsem si přitom, že bychom vlastně za sovětskou okupaci Československa měli být vděční.

21.8.2016 v 17:32 | Karma: 35,39 | Přečteno: 5273x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Chucpe je, když neziskovka kope za svůj zisk

Věřili byste tomu, že některé neziskovky, které mají v názvu "pomoc uprchlíkům", jsou ve skutečnosti v penězích se topící spolky lobbistů hájících svoje výnosné kšefty?

3.11.2015 v 9:20 | Karma: 40,36 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Pejsek s kočičkou upekli pro PPF večer plný zábavy, sexu a práce

Příští čtvrtek se v pražských Holešovicích buď odehraje premiéra špičkové akce spojující byznys a šou, nebo jeden obrovský marketingový průser. Sám jsem zvědavý, jestli první akce tohoto typu nebude nadlouho i poslední.

6.10.2015 v 9:17 | Karma: 13,81 | Přečteno: 942x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.