Seed fond a promarněná příležitost

Seed fond je, zatím nerealizovaný, projekt Ministerstva průmyslu a obchodu. Již od roku 2012 měl tento státní fond podporovat finančními investicemi začínající firmy, ale i déle fungující malé a střední podniky. Cílem projektu bylo podpořit trh rizikového kapitálu v oblasti investic do začínajících i déle fungujících podniků s inovačním potencionálem. Jak to dopadlo?

Bídně. S největší pravděpodobností skončí celý projekt Seed fondu neúspěchem. Finance z evropských fondů, které jsou na projekt určeny, totiž musí být vyčerpány do konce roku 2015 – jenže projekt ještě ani nezačal a vypadá to, že se nejspíše ani nerozjede. Hlavním problémem se stal výběr správce fondu, jehož úkolem je posouzení, volba a zafinancování vybraných projektů. Tohoto však MPO nebylo až do loňského března schopno vybrat. Když konečně jednoho z uchazečů vybralo, stalo se tak za netransparentního vyřazení zbývajících konkurentů ze soutěže.

Tento v Česku ne až tak moc ojedinělý přístup zapříčinil stávající situaci, kdy se pravděpodobně stihne vyčerpat pouze velmi malá část z přislíbených prostředků a začínající projekty tak znovu ostrouhají. MPO se dokonce domnívá, že se realizace celého programu již nedá stihnout vůbec. Seed fond přitom nebyla vůbec špatná myšlenka – podpora začínajících firem, které mají ten potencionál stát se konkurenceschopnými a prorazit i na zahraničních trzích je z mého pohledu bohulibý záměr. Škoda jen, že zůstalo pouze u záměru, jehož realizace evidentně není prioritou.

Evropa se stává v mezinárodním prostředí čím dál tím méně konkurenceschopnou.Nemyslím si, že podpora začínajících podnikatelů je samospásná, ale učinit ji jednou z priorit je podle mne dobrý první krok k úspěchu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Feigler | pátek 18.4.2014 20:35 | karma článku: 6,60 | přečteno: 430x