Radek John za hranou?

Přiznám se, že jsem dnes chtěl psát o úplně jiném tématu, ale to, co včera publikoval Radek John na svém facebookovém profilu mi prostě nedalo spát. O co přesně šlo? Za registraci na svých webových stránkách a jeho volbu ve volbách do Evropského parlamentu nabízí svým voličům v případě svého úspěchu asistenční kartu v hodnotě 1.800 Kč zdarma.

Přijde mi to dost na hraně, minimálně co se otázky dobrého vkusu týče. Nejenom v souvislosti s Radkovou angažovaností v boji proti korupci a vymýtání kostlivců ze skříní. Dokonce jsem toho názoru, že obdobná nabídka hraničí s §351 trestního zákoníku, který hrozí postihem tomu, kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s výkonem volebního práva poskytne, nabídne nebo slíbí finanční, majetkový nebo jiný obdobný prospěch, aby volil nebo hlasoval v rozporu s nezávislým vyjádřením své vůle. Chápu snahu Věcí Veřejných využít netradičního marketingu a zbytečně neutrácet za konvenční kampaně. Chápu i snahu jejich lídra zaujmout voliče něčím neobvyklým. Proč ale namísto svých nezpochybnitelných žurnalistických kvalit využívá k přilákání voličů Radek John jejich uplácení asistenčními kartami, pochopit nedokážu.

Dokážu si představit argument, že dárky přece dává voličům většina stran, zejména na nejrůznějších mítincích. Na takové jednání však úprava trestního zákoníku nedopadá, neboť jde o anonymní voličskou základnu. Radek John však podle mě tuto hranici překročil, když slibuje při svém zvolení konkrétní výhody konkrétním registrovaným voličům. Zdali mu pak tito opravdu dali hlas, pak není vůbec rozhodující.

Posuďte sami:

Autor: Michal Feigler | čtvrtek 10.4.2014 17:30 | karma článku: 15,69 | přečteno: 950x