Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis Bohuslavu Sobotkovi

Vyhrál jsi, příteli. Na rozdíl od mnoha jiných si dokonce myslím, že jde o velké vítězství. Nemnoho jsi získal, ale ztratit jsi mohl vše. To už tak ale u obranných manévrů bývá. Kamarádi (seniorní v přímém přenosu, juniorní o den později) z mokré čtvrti rezignovali a Ty se můžeš usmívat na kamery. Není ovšem radno usnout na vavřínech. Poklidné dětství ve vínku rodné strany je u konce a je čas dospět. Rychle.

Stojí před Tebou nelehký úkol projevit se jako vůdčí osobnost a ze zpackaného útoku Tvých protivníků vytěžit co nejvíce. Vedeš totiž válku na několika frontách a bylo by osudovou chybou jednu z nich zanedbat.

Vnitrostranická fronta

Máš pár měsíců na přípravu, využij je moudře. Není čas otálet – naopak, je čas si získat srdce a respekt spolustraníků rozhodnými a pečlivě uváženými činy. Nikdo se neptá, co bude v následujících dnech dělat sociální demokracie, za kterou se v diskusích tak rád schováváš, naopak všechny zajímá, co se sociální demokracií udělá Bohuslav Sobotka. Ruce máš volné, času není nazbyt. Je třeba opravdu ukázat, co v Tobě je. Je čas se důrazně postavit k zásadním otázkám jako je spolupráce s komunisty a přednést programové priority, bez nichž nebudeš Ty, Bohuslav Sobotka, sestavovat/tolerovat žádnou vládu. Je třeba mít vizi, protože bez ní se Ti bude na otázku, proč by mě ty tisíce sociálních demokratů měly zvolit za předsedu nejsilnější levicové strany, odpovídat těžko.

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek

Nehraješ okresní přebor, ani druhou ligu. Hraješ nejvyšší soutěž v zemi a měl bys tak jednat. Stojí proti Tobě zkušení stratégové, z nichž jeden je politickým matadorem a druhý vydělal své první miliardy v době, kdy jsi nastupoval jako nováček do poslanecké lavice. Není to lehký úkol, ale měl by ses k němu postavit čelem. Dej vědět, že jsi jejich rovnocenný soupeř a zbytečně se nevyhýbej ideovým střetům. Pokud nebudeš mít pevné postoje, Andrej s Mirkem Tě vmanévrují, kam budou potřebovat – nenech se zastrašit, dělej si legraci sám ze sebe a řekni občas upřímně, co si myslíš. Pokud chceš být premiérem, již není kam dál stoupat a není čas se bát. Ukaž majoritě voličů, že se nemýlila.

Veřejnost

Neseš na bedrech těžký úkol navrátit českému voliči důvěru v tradiční uspořádání politické scény, důvěru, že pořád je o čem diskutovat a co řešit, a že je zde rozpoznatelný rozdíl mezi tím, co chceš Ty, a co chce ten napravo. Nepochybuji, že na to máš, neboť dokážeš, ačkoliv zatím poněkud nešťastně, balancovat na hraně Paroubkova velkohubého populismu a Špidlovy suše-pragmatické politiky. Trochu víc života, trochu víc úsměvů a trochu víc pevných postojů vůči zásadním otázkám je to, co lidem schází. Opakováním, v jakém je země marastu, si řežeš vlastní větev, neboť Vojtěch Filip s Martou Semelovou lidem vysvětlí, že ani demokratická levice není „to pravé ořechové“, a že to chce přitvrdit. Uznej, že na tom nejsme špatně a buduj dobrou náladu – pak ukaž směr, kterým se chceš vydat a vykroč. Nic víc, nic míň. Ukaž lidem, že zemi vede Premiér, ne Prezident. Dej jim naději, že Ti mohou bez obav dát svůj hlas s nadějí na změnu, ať nemusí dokola hledat nové a nové politické projekty. Nekritizuj postoje ostatních, postav proti nim své vlastní, lidé si už názor udělají.

Na závěr pouze několik marketingových postřehů – pokud chceš začít budovat silnou, moderní sociální demokracii, nos pouze obleky na míru, čistou bílou košili s francouzskými manžetami a zahoď brýle s ohavnou vrchní obroučkou – státník si totiž nemůže dovolit vypadat jako tupozraký maturant, který vykradl otci skříň s formálním oblečením.

Máš na to? Máš na to, řídit tuto zemi a svou vlastní stranu nebo pouze „řídíš“ ČSSD v mezidobí, než se najde opravdu důvěryhodný a silný předseda? Je na čase ukázat, kterým směrem se vydáš, držím palce.

Autor: Michal Feigler | pátek 8.11.2013 11:30 | karma článku: 13,93 | přečteno: 1313x
  • Další články autora

Michal Feigler

Zrušit roaming, a co dál?

Když před časem Evropský parlament schválil plán postupně zrušit poplatky za roaming, i lidé, kteří běžně normy projednávané v rámci unijních institucí nesledují, si pochvalně pomlaskávali, že „aspoň k něčemu ta EU je“. Zrušení roamingu je bezpochyby správný směr, který, stejně jako zrušení hraničních přechodů, přispívá ke komfortu obyvatel Unie. Idea, že Rakušák se po cestě Českou republikou dovolá a podívá na internet za stejnou cenu jako doma, je však zatím mylná. Po cestě si totiž nezavolá a nezasurfuje ani Čech.

20.5.2014 v 9:10 | Karma: 7,89 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ekonomika

Michal Feigler

Deset let v EU – Výhra i nevyužitá příležitost

Dnes slavíme kromě svátku zamilovaných a odpočinku od práce také 10 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Všude dnes čtu, že ale vlastně není, co slavit. Jak je tomu doopravdy?

1.5.2014 v 18:03 | Karma: 10,40 | Přečteno: 341x | Diskuse| Společnost

Michal Feigler

Volný trh? Zatím pouze pro některé

Exportéři zemí, které nemají přímý přístup k moři, mnohdy nemají na růžích ustláno. Nedávno se o tom přesvědčila Česká zbrojovka, když chtěla vyvézt zbraně dle dlouhodobého kontraktu do Egypta. V Německu si požádala o tranzitní licenci, které se však do doby termínu dodání nedočkala. Česká společnost tak musela zvolit nákladnější způsob dopravy a převést zbraně letecky. Ojedinělé problémy jedné firmy? Ne tak docela. Ve zbrojním průmyslu je tento postup zcela běžný nejenom v Německu, ale také například v Polsku – domácí společnosti jsou tak evidentně upřednostněny před „suchozemskou“ konkurencí. Holt nemáme moře, lze si povzdechnout. Není to ale pravda.

30.4.2014 v 20:46 | Karma: 11,12 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michal Feigler

Imigrační kvóty a cesta do pekel

Dříve se vezli na vlně „národní hrdosti“ projevující se nenávistí k čemukoliv cizímu republikáni, dnes přebral kromě Dělnické strany tuto pomyslnou štafetu Tomio Okamura. I Lidovci se přidali s tím, že v Evropském parlamentu budou hájit veškeré „národní zájmy“, jakmile si tedy odskočí od urputného předvolebního boje s letním časem.

28.4.2014 v 20:35 | Karma: 12,22 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Michal Feigler

Podpora start-upů jako krůček k prosperitě

Politici se před volbami mnohdy zaklínají, kolikže po svém zvolení vytvoří pracovních míst. Jan Keller to tentokrát v barvách ČSSD slibuje i ve volbách do Evropského parlamentu. Jak toho dosáhne, ovšem již neprozrazuje. Miloš Zeman si zase libuje ve velkých průmyslových parcích, při kterých se zaleje nejlépe ta nejúrodnější země betonem, aby se zde na dobu daňových prázdnin usadila asijská montovna. Osobně vidím prostor pro státní podporu úplně jinde.

23.4.2014 v 10:05 | Karma: 5,53 | Přečteno: 148x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1487x
Právník, mediátor a kandidát č. 25 do Evropského parlamentu za TOP 09. www.feigler.eu

Seznam rubrik