Andrej Babiš kouzelníkem

Andrej Babiš je kouzelník na slovo vzatý. Tak jako před pár měsíci dokázal proměnit několik koblih na bezmála čtvrtinu mandátů v poslanecké sněmovně, tak před pár dny dokázat proměnit košem kosteleckých uzenin názor prezidenta na jmenování Martina Stropnického ministrem obrany. Již také neváhal ohlásit číslo, nad kterým zůstane publiku rozum stát – vykouzlí prý v rezervách České národní banky 350 miliard, kterými zamázne alespoň část státního dluhu a jednoznačně se tak zapíše, jako největší mág v historii ministerstva financí.

Žádný kouzelník nevyzradí tajemství svého umu, a tak i pan Babiš tajemně mlčí na otázky, jak hodlá financovat své volební sliby, případně jak se vyhne střetu zájmů v případě dohledu nad čerpáním stovek miliard z evropských fondů. Publikum tak zůstává v napjatém očekávání a kolegové z branže nestíhají zírat; a to je přesně ten moment, kdy se magie stává skutečností.

Klíčem k dokonalé iluzi je, jak je dobře známo, odpoutat pozornost publika něčím zajímavým a nevšedním od opravdového stavu věcí. Andrej Babiš tak včera zahrál další mistrný tah na své šachovnici a do funkce náměstka na ministerstvu kultury vyslal Vladimíra Franze. Bravo, jásá publikum, neboť i ti, kdož by měli vůči panu profesorovi výhrady jako k možné hlavě státu, si notují, že na Kultuře vlastně nemůže trocha extravagance škodit vůbec ničemu a nakonec, Vladimír Franz je odborník tak, jak to má rád i pan prezident.

A tak zatímco diváci tleskají a asistenti se usmívají, za oponou se již pilně připravuje další, ještě efektnější číslo, kterého si však kvůli halasnému aplausu zatím nikdo nevšímá. Dámy a pánové, prosíme, abyste se pohodlně usadili, představení bude za minutku pokračovat…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Feigler | středa 29.1.2014 10:00 | karma článku: 16,51 | přečteno: 672x