Uvařte si polévku Avgo-Lemono
A nyní vlastní recept.
Základem polévky je dobrý silný drůbeží vývar, rýže, vejce a citróny. Ano citróny, nikoliv citrón. Překlad obecného názvu Avgo-Lemono totiž je Vejce-citrón.
Takže pro množství cca 5 litrů polévky si připravte:
- 1 ks slepice (tak 1,2 kg, v případě těch velkých stačí polovina)
- trochu kuřecích srdíček (jednak protože je miluji, jednak protože beru poctivě Milurit, kdo jej bere taky, ví o čem mluvím)
- 5 ks čerstvých vajec – počítejte 1 vejce / litr polévky (přimlouvám se alespoň za ta od slepiček chovaných na podestýlce, koupí vejcí z klecového chovu přímo podporujete neuvěřitelné slepičí koncentráky)
- cca 4 citróny, podle velikosti a hlavně šťavnatosti (cca ½ citrónu / 1 litr)
- hrstka kulatozrnné rýže
- zelenina do vývaru i nakonec do polévky (mrkev, petržel, celer, cibule, pórek apod. - dle chuti)
- klasické koření (sůl, kuličky pepře, nové koření, bobkový list a další, co dáváte pro vylepšení chutě vývaru)
Postup:
1) Očistíme si slepici, případně oškubáme, máme –li ji přímo ze svého dvorku, případně, dáváme –li je, omyjeme vnitřnosti jako jsou srdíčka nebo jatýrka, očistíme kořenovou zeleninu – obr. 1.
2) Půlku kořenové zeleniny nakrájíme na větší kusy, cibuli rozpůlíme nejlépe na 2 půlky, a společně s masem vložíme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, přidáme 12 kuliček černého pepře, 3 kuličky červeného, 0 kuliček bílého a 7 a půl kuličky nového koření. Při půlení nového koření pozor na prsty! Viz obr. 2.
3) Pustíme si plyn (a zapálíme jej!). Přivedeme hrnec k varu a snížíme oheň na minimum. Polévka nemusí zběsile klokotat, my kuchaříci říkáme, že stačí ji jenom táhnout, tzn. polévka nebublá a vařené maso v ní se jen líně převaluje.
4) Pokud vidíme, že se nám slepice při vaření ne a ne ponořit, jako se to stalo mně, znovu ji vytáhneme z horké vody, a amputujeme ji dolní končetiny (obr. 03) a znovu maso vnoříme zpět do hrnce a pokračujeme ve vaření resp. v táhnutí vývaru (Obr. 04). Pokud patříte k těm bystřejším, než je má maličkost, můžete slepici nejdřív naporcovat a až pak dát do hrnce – je to pohodlnější.
5) Tento bod je nejpříjemnější z celého vaření – uvaříte si kafe, lehnete si na gauč a přečtete si denní tlač či budete provádět jinou podobnou tupou činnost, při které nebudete namáhat mozek nebo rovnou nebudete dělat vůbec nic, což je činnost vůbec nejpříjemnější. To vydržíte 2 – 3 hodiny. U některých slepic 2 – 3 dni. Pokud si tedy chcete při vařeni opravdu odpočinout, kupujte slepice tuhé a staré a vaření počněte nejlépe v pátek odpoledne.
6) Když maso konečně změkne, vyjmeme ho a s ním i veškerou zeleninu a také koření, tedy 12 kuliček černého pepře, 3 kuličky červeného, 0 kuliček bílého a 7 a půl kuliček nového koření – obr. 05. Mám na to speciální šufan s dírami, šufan je po našemu naběračka (jen neříkejte prosím vás sběračka – copak se tím něco sbírá?) obr. 05x.
7) Do hrnce dolijeme vařící vodu, kterou máme bokem připravenou, abychom doplnili odpařené ztráty vody obr. 06.
8) Mezitím si nakrájíme zbytek zeleniny – obr. 07, 08 a případně si připravíme pórek. Komu se nechce čistit, může vynechat a skočit rovnou k bodu 10, bo to je někdy o dušu ho vyčistit, bo je sprasený jak …, jak pórek – viz obr. 09. Zeleninu vložíme do vývaru a pomalu na mírném plameni vaříme cca 15 minut. Mezitím, kdo má nervy, si očistí ten pórek.
9) Čištění pórku – tak to je na samostatnou kapitolu. Pórek si nařežete na cca 4 kusy. Vezmete ten čtvrtý kousek (už listový) a kompletně rozeberete listy a umyjete důkladně každý zvlášť pod tekoucí vodou (někdy je to fakt síla). Čím blíž ke kořenům, tím čistější, tam stačí válcové části pórku podélně naříznout a polo-rozebrat a podívat se, jak hluboko je špína zažraná. I když je zažraná hodně, pracích prášku raději nepoužívejte, většinou stačí tekoucí voda – obr. 10, 11. Poslední část u kořene už většinou uvnitř zamazaná není, z té pak budou krásné kolečka. – obr. 12x
10) Opláchneme si rýži, použijte kulatou – to jest tzv. kulatozrnnou, do polívky se hodí více. Rýže se vždy myje pod teplou až horkou vodou (co snesete) v cedníku ponořeném v míse. Pořádně v rukou vyperete a zbavte rýži prachu a škrobu. Uvařte ji zvlášť, normálně ji hoďte do hrnce s vřelou vodou (vody dejte více, jako když vaříte nudle) a cca 15 min. vařte Viz obr. 13, 14. Nemusí být úplně, v horké polévce ještě dojde. Po uvaření ji normálně sceďte cedníkem a nechte odkapat a odložte vedle. Alchymistické metody ve stylu na 1 díl rýže 2,34 dílu vody, aby se rýže uvařila přesně v okamžiku, kdy se odpaří poslední molekula vody apod. nechte šarlatánům, kteří z vaření dělají vědu.
11) Kolečka pórku mrskneme do polévky k zelenině obr.15, 16. Pórku stačí vařit méně než kořenové zelenině a tak jej tam dáme až se kořenová zelenina chýlí s vařením ke konci. Pak plamen pod hrncem vypneme. Listový zelený pórek z vršku pórku nakrájíme zvlášť na malé kostičky či proužky a dáme do polévky až později – nemusí se vařit.
12) Doteď to byla brnkačka, normální vývar a zelenina, ale včil začíná nejdůležitější fáze. Naběračkou odebereme vývar a naplníme jím hrnek (normální čajový 0,3 l) tak, aby se nám tam nezaplantala zelenina.Ti bystřejší zase mohou vývar odebrat už před vložením zeleniny. Hrnek s vývarem odložíme a necháme chladnout bokem. Obr. 17, 18.
13) Maso rozebereme, odkostíme a nakrájíme. Srdíčka taky – každé na 2 až 3 dílky, kdo nemá rád aortíčky, tak je odřízne a vyhodí. (Já je miluji i s aortíčkami). Obr. 19, 20, 21, 22. Kdo chce, nakrájí i rozvařenou zeleninu a vše vložíme do odstavené polévky.
14) Nakrájené maso, případně i s pokrájenou rozvářenou prvotní zeleninou (někdo ji vyhazuje, já jí vracím zpět do polévky – dyť v tom je vláknina!) vložíme zpět do vývaru - obr. 23, 24. A nyní tam můžeme dát i ten nakrájený zelený listový pórek - obr. 25.
15) Nyní si vezmete vejce viz obr. 26 - vidíte? Žádný klecový chov! Vejce rozbijete do misky a rozšleháte metlou či vidličkou až do homogénní fáze s pěnou na povrchu a nezapomeňte vejce lehce přisolit - Obr. 27, 28, 29.
16) Rozpůlíme citróny a vymačkáme z nich v „citronovníku“ štávu. Citrónové šťávy se nebojte – na 1 litr minimálně ½ citrónu! Polévka musí být od citrónů kyselá - obr. 30, 31.
17) Do rozšlehaných vajec vlijeme pomaličku hrnek s odloženým vlažným vývarem a mícháme a lehce šleháme. nakonec tam pomaličku přimícháváme citrónovou šťávu. Pozor, nejprve hrnek s vlažným vývarem, a až pak citrón, ne opačně! Jinak se směs srazí. Obr. 32, 33.
18) A nyní přichází vyvrcholení celé naší snahy. Polévku máme nějakou dobu odstavenou, takže není vařící a je řekněme jen lehce horká (70°C) (neměla by vás při koštnutí spálit) – vezmeme směs vajec s vývarem a citrónem a pomalu a za stálého míchání vléváme pomaličku do polévky. Pokud vidíme, že se vejce sráží, ihned přestaneme s litím - znamená to že polévka je ještě horká. Obr. 34, 35, 36.
19) Nakonec dáme do polévky rýži – obr. 37. Protože se nám vlitím vajec a přidáním rýže poněkud zase ochladila, znovu ji na malém plameni pomaličku a za stálého míchání ohříváme, ale nikoliv až k varu! Ani k 90°C. Řekl bych tak akorát (75° - 80°C? co já vím, však tam nemám tepoloměr). Jinak se srazí a celá vaše snaha přijde vniveč! Já už to poznám podle toho, že při míchání z polévky občas zakouří horká pára. Když je dostatečně teplá ke konzumaci (pořád zkoušíte teplotu koštováním), okamžitě ji odstavíte a můžete podávat. Stejně dáváte pozor, aby se polévka nesrazila při pozdějším ohřívání polévky. Samozřejmě, když se vám stane, že zapomenete a polévka se srazí, tak polévka je nadále jedlá, ale už není košér. Mi se to v mládí párkrát také stalo.
Polévka, aby byla dobrá, musí být z citrónů dost kyselá. Pokud není, normálně si citrón přidejte, buď přímo do talíře nebo přímo do hrnce – podle chuti. Polévka má z vajec žlutobílou barvu, je krémová a výtečná obr.38. Že si ji ozdobíte zelenou petrželí vám, zkušeným kuchaříkům, už jistě říkat nemusím.
Nejvíce její kyselou chuť oceníte, když je vám ráno blbě po protančené (chci se vyhnout slovu prohýřené) noci, a potřebujete povzbuzovač – na to je nejlepší mohutný lok této polévky, jen tak za studena, přímo z hrnce z lednice. Samozřejmě vás nesmí při tom vidět vaše drahá polovička. Nemají to rády. Dobrou chuť (obr.40).
Georgis Fasulis
Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/17/05/798/w230/Bf286587.jpeg)
Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....
Georgis Fasulis
Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.
Georgis Fasulis
Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/12/798/w230/Bf168515.jpeg)
„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!
Georgis Fasulis
Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.
Georgis Fasulis
Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/05/798/w230/Bf125195.jpeg)
Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Zařízený byt 1+kk k pronájmu 33m2, s balkonem a sklepem, Cihlářova, Praha 4 - Kamýk](//1gr.cz/u/free.gif)
Zařízený byt 1+kk k pronájmu 33m2, s balkonem a sklepem, Cihlářova, Praha 4 - Kamýk
Cihlářova, Praha 4 - Kamýk
15 000 Kč/měsíc
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6225x
Seznam rubrik
- Běžecké blogy
- Příběhy více než smrtelně vážn
- Moje kuchařka
- Články publikované v MF Dnes
- Jednou větou
- Nezařazené
- Václav Klaus